Eternit vandaag precies 80 jaar oud

Het bedrijf is onlosmakelijk met Goor verbonden. Het zorgt voor veel werkgelegenheid maar ook voor een discutabele reputatie van het Twentse Haagje. Eternit bestaat vandaag precies 80 jaar. Op 21 juli van het jaar 1937 werd de toen moderne- en geroemde asbestfabriek geopend door de toenmalige Commissaris van de Koningin mr. A.E. baron van Voorst tot Voorst. Een heuglijke gebeurtenis en uiterst welkom in de crisisjaren. Jaren later werden de gevaren van het kankerverwekkende asbest bloot gelegd en zijn inmiddels ook veel meer dan gemiddeld sterfgevallen in Goor bekend die een rechtstreeks verband houden met de fabriek. Eternit legt zich vanaf het Goorse haventerrein, nog steeds toe op de ontwikkeling en fabricage van producten voor de bouwmarkt waarbij het gebruik van asbest inmiddels tot het verleden behoort. Er werken 150 medewerkers bij het jubilerende Goorse bedrijf.

Notabelen en werknemers tijdens de opening op 21 juli van het jaar 1937

Gerelateerde berichten

  • Opgewekte gezichten bij doop Eternit18 februari 2017 Opgewekte gezichten bij doop Eternit Blije gezichten als in 1937 met veel festiviteiten de Eternit in Goor het levenslicht ziet. Commissaris van de Koningin mr. A.E. baron van Voorst tot Voorst verricht de officiële opening […]
  • Gemeente kan kosten asbestsanering niet verhalen op Eternit5 december 2018 Gemeente kan kosten asbestsanering niet verhalen op Eternit De gemeente Hof van Twente kan de miljoenen die zijn gemoeid van de grootscheepse asbestsanering in de wijk 't Gijmink niet verhalen op Eternit. Dit wordt duidelijk na een onderzoek dat is […]
  • Unieke Pelletintallatie in Goor15 november 2017 Unieke Pelletintallatie in Goor Er komt op het terrein van Bruins&Kwast, naast Eternit aan de Goorse haven, een grote installatie die geperst houtblokjes voor duurzame Pelletkachels gaat maken. "Deze installatie is […]
  • Nabestaanden asbestslachtoffers eisen strafvervolging Eternit16 november 2019 Nabestaanden asbestslachtoffers eisen strafvervolging Eternit Nabestaanden van acht asbestdoden hebben aangifte gedaan tegen het Goorse bedrijf Eternit. Dat meldt het landelijke dagblad Trouw. Ze willen het bedrijf aanklagen voor doodslag of anders […]
  • Verrassingsbezoek gedeputeerde voor asbestsanering tuinen22 oktober 2014 Verrassingsbezoek gedeputeerde voor asbestsanering tuinen En ineens was ze er. Gedeputeerde Ineke Bakker van de Provincie Overijssel was vanmiddag in Goor voor de officiële openingshandeling van de sanering van een groot aantal asbesttuinen in […]