Eternit vandaag precies 80 jaar oud

Het bedrijf is onlosmakelijk met Goor verbonden. Het zorgt voor veel werkgelegenheid maar ook voor een discutabele reputatie van het Twentse Haagje. Eternit bestaat vandaag precies 80 jaar. Op 21 juli van het jaar 1937 werd de toen moderne- en geroemde asbestfabriek geopend door de toenmalige Commissaris van de Koningin mr. A.E. baron van Voorst tot Voorst. Een heuglijke gebeurtenis en uiterst welkom in de crisisjaren. Jaren later werden de gevaren van het kankerverwekkende asbest bloot gelegd en zijn inmiddels ook veel meer dan gemiddeld sterfgevallen in Goor bekend die een rechtstreeks verband houden met de fabriek. Eternit legt zich vanaf het Goorse haventerrein, nog steeds toe op de ontwikkeling en fabricage van producten voor de bouwmarkt waarbij het gebruik van asbest inmiddels tot het verleden behoort. Er werken 150 medewerkers bij het jubilerende Goorse bedrijf.

Notabelen en werknemers tijdens de opening op 21 juli van het jaar 1937

Gerelateerde berichten

  • Verrassingsbezoek gedeputeerde voor asbestsanering tuinen22 oktober 2014 Verrassingsbezoek gedeputeerde voor asbestsanering tuinen En ineens was ze er. Gedeputeerde Ineke Bakker van de Provincie Overijssel was vanmiddag in Goor voor de officiële openingshandeling van de sanering van een groot aantal asbesttuinen in […]
  • Opgewekte gezichten bij doop Eternit18 februari 2017 Opgewekte gezichten bij doop Eternit Blije gezichten als in 1937 met veel festiviteiten de Eternit in Goor het levenslicht ziet. Commissaris van de Koningin mr. A.E. baron van Voorst tot Voorst verricht de officiële opening […]
  • Wim ‘meneer’ Leetink 80 jaar vergroeid met Apollo2 december 2016 Wim ‘meneer’ Leetink 80 jaar vergroeid met Apollo Hij is dé belichaming van de Goorse muziektrots Apollo: Wim Leetink die door de leden van de muziekvereniging met alle respect wordt aangesproken met 'meneer'. Generaties Goorse leerlingen […]
  • Grote drukte bij Kiekeboe na opening5 augustus 2017 Grote drukte bij Kiekeboe na opening Dat de behoefte aan een nieuwe Kringloopwinkel, na de brand bij Wawollie vorig jaar groot is in Goor, bleek vandaag. De nieuwe vestiging van Kiekeboe op het voormalige TSB-terrein trok […]
  • Café De Buurman weer open na verbouwing16 februari 2017 Café De Buurman weer open na verbouwing Café De Buurman in de Goorse Grotestraat gaat morgen weer open. Het feestcafé in het stadshart werd net na de jaarwisseling gesloten voor een ingrijpende verbouwing. Het interieur is […]