Fiets um d’r in…

Tegenwoordig staat elke week in het teken van een bepaald thema. De gekkigheid staat zelfs voorgedrukt in sommige agenda’s. Zo hebben we “De week van met de blote snikkel in huis lopen”, “De week van het broodje halal met mayo”, “De week van de wildzeiker”, “De week van ik ben niet gek, ik ben verkleed als ontstoken balzak” (meestal valt deze week eind februari) en nu, deze week, is het “De Nationale Fiets Telweek”.

“De Nationale Fiets Telweek” is een weekje waar onze wethouder van hoopt dat we daar massaal aan mee gaan doen. Nou, dat gaat wel lukken in Goor denk ik zo. We zijn massaal te porren voor zulk soort ideeën en lichamelijke activiteiten heb ik het gevoel #NOT.

Het is een soort onderzoek waarbij je je mobiele telefoon nodig hebt en een speciale app. De app houdt precies bij waar je bent, wat je doet, hoe snel je gaat, op welke tijdstippen je op de fiets zit en of je je alleen aan het uitsloven bent of dat je je buurman ook zo gek hebt gekregen. Ook wil de app graag weten waar mogelijke vertragingen zitten en wat je “fietsbeleving” is. “Fietsbeleving”, echt typisch een woord wat bedacht is door zo’n alternatieve Herba-life trut voor iets wat niets anders is dan gewoon een noodzakelijk kwade vorm van voortbewegen. Je moet fietsen leuk vinden is het credo. Bewegen en sporten is fijn. Hoe komen ze d’r bij dat dat leuk is? Hetzelfde is als je verkracht wordt, maar je moet het wel lekker vinden.

Nou ja, maar in ieder geval is het de bedoeling dat alle gegevens geanalyseerd worden en met de uitkomsten wil de gemeente inzicht krijgen in het fietsgedrag in de regio en gebruiken voor verbeteringen. Nu zou het mooi zijn als alle deelnemers deze week lekker een stukje gaan fietsen en dan vooral een route pakken waar in ieder geval de Kloosterlaan wordt aangedaan, De Korte Dijk én de kruising Herman Heijermanstraat / Laarstraat. Voor de gein is het ook leuk om ’s ochtends heel vroeg of ‘s avonds laat even over de bult te fietsen richting Markelo. Akelig donker he? Fijne fietsbeleving gehad? Nee? Nou, daar laten wij anders al jaren en jaren onze jonge jeugd fietsen om naar school te komen. Niet mokken, de gemeente wil niet voor verlichting dokken.

Als je de fiets-app download, maak je kans op spectaculaire prijzen stond er te lezen. Natuurlijk even doorgeklikt naar de website van die fijne fietsbelevers en inderdaad. Er zijn prijzen te winnen die heel goed van pas komen…althans als je in een omgeving leeft, die het ook mogelijk maakt om een fijne beleving te krijgen. De prijzen variëren van een dure elektrische tweewieler tot fietsnavigatie en regenpakken.
Voor Goor zou ik persoonlijk een ander prijzenpakket samengesteld hebben. Fietshelmen, knie- en elleboogbeschermers, valbeugels, fietsbellen en één gratis ritje naar keuze in de ambulance.

Veel succes en plezier deze week met jullie “fietsbeleving” en als je uitgeput bent en honger hebt gekregen, vreet dan gelijk die groentebakken in het centrum ff leeg…zijn we ook een keer van dié gekkigheid af.

 

Namens Niels,

een fijne dag…