Maatje 43

welbeschouwd1

De vraag kwam veelvuldig. “Schrijf je nog een stukje over Kok?” Wat ze bedoelden was: “Geef jij die Kok nog even een lekkere trap na?” Mijn eerste opwelling bij het bekend worden van zijn vertreknieuws was inderdaad om eens fijn van leer te trekken. Blij dat het ik niet gedaan heb. Eigenlijk heb ik met plaatsvervangende schaamte gevolgd hoe Goor afscheid nam van de eerste burger. Of afscheid nemen? De beste man kreeg van een hele bevolking maat 43 er vast achterin.

Vooropgesteld: als je dat lukt, doe je iets niet goed. En dat deed Hans Kok. Hij was te afstandelijk in zijn contact naar de bevolking. Communiceerde niet goed over gevoelige zaken. Al denk ik zelf dat in het geval Schoolfeestglas onderschatting een beter woord is.

Ook beleidsmatig ging er veel fout. Maar Hans Kok bestuurde de Hof van Twente niet in zijn eentje. Ik geef het U te doen om te werken met een raad die eigenlijk bestaat uit vijf kleine raadjes. Bijna elk raadslid verdedigt eerst het belang van de eigen kern en dan pas het belang van de Hof. Ook wordt van standpunten net zo gemakkelijk gewisseld als van partner in een parenclub. De soap rond het varkenscluster is daar recent weer een prachtig voorbeeld van. Schiet lekker op voor een burgemeester. Natuurlijk was de aankoop van de grond voor de brandweerkazerne een enorme ambtelijke blunder. Maar ik hoor niemand over de klunzen die de transactie hebben voorbereid. Maar, ja de burgemeester is eindverantwoordelijk en dat scheldt net zo lekker weg.

Ruziënde topambtenaren. Eentje daarvan (Herma Boom) was al lang in dienst voordat Kok burgemeester werd. De ander (Gerard Twickler) kwam tijdens de periode Kok. Ze konden alletwee niet door één deur. Het gebeurt echt vaker dat mensen elkaar niet liggen. De directeur is altijd verantwoordelijk als de chefjes ruzie maken. Maar kan-ie er ook wat aan doen? Ik wacht met smart op de uitkomsten van de rapporten die zijn gemaakt. Maar om nu al de schuld in de schoenen van Kok te schuiven gaat mij een stap te ver.

Ook deze site deed vrolijk mee met de actie beschadiging Hans Kok. Met een poll. Bent U blij met het vertrek, heeft U geen mening, of betreurt U het? Prachtige ongenuanceerde voedingsbodem om lekker anoniem te reageren. Maar van de 77 procent die blij was, buigt 75%  als een knipmes als ze Kok een hand moeten geven. Wat is dat trouwens voor keuze: geen mening? En dat vakje drukt ook nog 17 procent in. Er wordt gevraagd naar uw mening en één van de keuzes is: geen mening. Ik mag een boon worden.

Wat wel als een paal boven water staat, is dat hij twee hartaanvallen heeft gehad. En de zestig is gepasseerd. Wat zou U doen in zijn situatie?  Dat Hans Kok onhandig manoeuvreerde tussen heikele onderwerpen is helder, maar om hem daarvoor met pek en veren weg te jagen…

Bert Schabbink