Pleidooi voor Goorse CDA-ers in de raad

Een opmerkelijke ingezonden brief van Gorenaar Carel Groothengel aan deze site. Het schaduw-fractielid van de PvdA, reageert in zijn schrijven op de oproep van de Goorse Stadsraad voor meer Goorse raadsleden. Een nobel streven, aldus Groothengel, die denkt dat de oplossing in deze met name bij het CDA, gezocht moet worden. De grootste partij in de gemeenteraad heeft volgens hem een surplus aan raadsleden uit Ambt Delden die voor eigen parochie preken en juist daar moet volgens hem de bezem door. Lees hieronder het verhaal van Carel Groothengel (foto).

OPROEP STADSRAAD GOOR

De Stadsraad in Goor heeft wel een punt met haar oproep aan partijen om toch ook inwoners van Goor op verkiesbare plaatsen voor de gemeenteraadsverkiezingen te plaatsen. Ook al zou het niet uit moeten maken waar een raadslid vandaan komt 3 Gorenaren (10%) op 25 raadsleden waarvan ook nog eens twee uit een partij (PvdA), is met 30% van de inwoners van deze gemeente wel heel erg matigjes. Maar ook het College wordt sinds de start van de Hof gedomineerd door bestuurders uit de voormalige (kleine) gemeente Ambt Delden.

Toch is het de vraag of de oproep van de Stadsraad zoden aan de dijk zet. Probleem in deze raad is namelijk niet het feit dat raadsleden raar verdeeld zijn over de gemeente maar het feit dat een flink deel van de zittende raadsleden er zitten voor hun eigen dorp of stad. Opvallend veel raadsleden geven dat ruiterlijk toe maar een aantal zal ook wijselijk zijn of haar mond houden. Toch blijken diefstallen in Hengevelde, subsidieaanvragen in Bentelo en te hard water in Delden altijd meer aandacht in de raad vragen dan de aantoonbaar slechtere situaties in andere delen van de gemeente Hof van Twente.

Dat heeft niet zoveel te maken met de getalsmatige verhoudingen naar dorpen of steden in onze gemeente. Wel is het opvallend dat dit ‘dorpisme’ in deze ernstige vorm zich beperkt tot slechts een deel van de gemeente en dan vooral in het deel van de voormalige gemeente Ambt Delden. Opvallend is ook dat raadsleden uit andere dorpen en steden in onze gemeente veel minder vanuit hun eigen dorp of stad redeneren of stemmen.

Het is de vraag of gekozen Gorenaren, maar dat geldt ook voor Diepenheimers en Markeloërs, sterker zullen opkomen voor hun dorps- of stadsgenoten zoals de Ambt Deldenaren dat juist wel vaak doen. Wat dat betreft zou de Stadsraad het beste een oproep aan de grootste partij in onze raad moeten doen om een keer bij wijze van uitzondering de hele fractie te laten bestaan uit een vertegenwoordiger uit de voormalige gemeente Ambt Delden en de rest uit de overige delen van de gemeente. Er is inmiddels wel voldoende binnengehaald voor dit stukje van de Hof van Twente.

Nu ook maar eens aandacht voor de rest van de gemeente. Of misschien zou de Stadsraad, nog beter, de CDA-kiezers uit Goor (en neem dan Diepenheim en Markelo ook maar direct mee) moeten vragen om massaal op Goorse CDA’ers te stemmen. Zo’n oproep zal echter in deze dorpen geen gehoor vinden en daarom is ook zo’n oproep zinloos. Het zal deze keer toch echt het CDA zelf moeten zijn die een eind maakt aan deze kromme situatie in onze mooie gemeente Hof van Twente.

Carel Groothengel,

Volger van raadsvergaderingen en schaduwfractielid van de PvdA Hof van Twente.