Aan een maagd vragen hoe je moet …

En weer is er een stukje puur Goor slachtoffer geworden van de spreekwoordelijke sloophamer. De Goorse avond is niet meer. Na jaren van afnemende nathalzen heeft stichting LOER de stekker uit het evenement getrokken. Stukje bij beetje verdwijnt er steeds meer wat we vroeger allemaal leuk vonden en druk bezochten. Ik vraag me wel eens af hoe dat komt. Aan de andere kant komt er gelukkig ook wel weer iets leuks voor in de plaats zoals de Goorse revue. Is een bepaalde formule op een gegeven moment gewoon een keer over de datum? Zou het liggen aan het enthousiasme en inzet van de organisatoren? Nee, absoluut niet. Als er ergens gedreven mensen aan het werk zijn en Goor een warm hart toe dragen, is het bij LOER wel.

Aan gedreven en ondernemende mensen ontbreekt het in Goor dus niet. Kijk eens even wat ze allemaal uit de grond stampen op ‘t Doesgoor. Je ziet het daar ieder jaar drukker en drukker worden met allerlei activiteiten voor jong en oud. Een wijkvoorziening die van onschatbare waarde is voor onze plaatselijke samenleving. Juist daar, bij de Hector-velden, laten ze hét ultieme schoolvoorbeeld zien wat de overheid ooit bedoelde met “burgerparticipatie” en “voor elkaar zorgen”. Voor burgerparticipatie is geld nodig. Geld om allerlei groepen uit onze samenleving te kunnen opvangen en te behoeden van bijvoorbeeld eenzaamheid en wegkwijnen achter trippel thermopane acht verdiepingen hoog in de pretflat achter in Goor.

Bijzonder is dan dat de gemeente deze organisatie, voor velen van vitaal belang, afscheept met 70.000 euro terwijl ze eigenlijk het viervoudige nodig hebben om het goede werk voort te zetten. De motivatie voor het weigeren van meer geld is dat de gemeente zegt dat ‘t Doesgoor geen welzijnsinstelling mag worden. “Daar hebben we “Salut” voor ingehuurd in de Hof van Twente”, raaskalt de wethouder. Tja, er zal eens een beetje gezonde concurrentie komen voor een organisatie als “Salut”, die verzekert is van subsidiegeld. Een burgerinitiatief dat veel beter aanslaat en effectiever is dan een professionele instelling is natuurlijk ook wel wat lastig te verkopen. Naast dit domme argument wordt ook aangehaald dat er geld gereserveerd is voor andere organisaties en initiatieven in de overige kernen van de Hof. En nu komt het… Er zijn helemaal geen andere organisaties en initiatieven in de overige kernen! Ze laten dus geld op de plank liggen voor iets wat er helemaal niet is en wellicht ook niet komt. En dat terwijl ze elke cent extra op ‘t Doesgoor wel tien keer kunnen inzetten.

In hetzelfde bericht wordt er tussen neus en lippen ook nog even aangegeven dat er gekort moet worden op jeugdzorg en huishoudelijke hulp. Snapt u het nog? Ik was de draad al kwijt na m’n vorige alinea. Het is een beetje alsof je mensen aan de knoppen laat draaien die er niet echt verstand van hebben, iemand minister van Oorlog maken die nog nooit een geweer in de handen heeft gehad, aan een maagd vragen hoe je moet neuken…

Namens Niels,

een fijne dag…