Opnieuw op missie in Kandahar

Nieuw is het niet voor hem, maar Emiel Freriksen (foto, tweede van boven) maakt toch weer roerige tijden mee in Afghanistan. Zo moesten onlangs nog twee Amerikaanse collega`s het leven laten. De Goorse militair, die opnieuw is uitgezonden naar Kandahar, helpt onder auspiciën van de Amerikanen met een select gezelschap landgenoten mee aan de wederopbouw in het oorlogsgebied. Emiel is assistent van de hoogste Nederlandse onderofficier. Hij zet de lokale bevolking aan het werk en geeft ze hun salaris. Dagelijks ritueel is een bezoek aan www.goorsnieuws.nl.

emiel

“Elke zaterdag is er een bazaar en dat is goed voor de Hearts and Minds van ISAF. We bieden de Afghanen de mogelijkheid om hun waar te verkopen. We hebben momenteel 173 shopowners en 240 workers. Ik ben op de Bazaar het aanspreekpunt voor de workers en de shopowners en ik kan je zeggen dat dit een hele kluif is. Zeker op het gebied van communicatie en administratie.”

“Ik ben de adviseur van de CHIEF en kan personeel aannemen en ontslaan. Er komen gemiddeld zo’n Bazaar 5.000 militairen op af. Verder haal ik elke morgen, met uitzondering van zaterdag (bazaar), haal ik 10 Afghanen op bij een controlepost en die zet ik aan het werk. Ze maken vooral veel schoon. Onder meer wegen en winkels. Voor mijn workers regel ik de administratie en betaal ze persoonlijk elke twee weken uit. Ze verdienen ongeveer 12 dollar per dag.”
 
“’s Avonds wil ik nog wel eens darten, een film kijken of pokeren. Het voetbal volg ik natuurlijk ook, want wij hebben Eredivisie Live. Ik probeer zoveel mogelijk wedstrijden live te kijken alleen is het tijdsverschil 3,5 uur. PSV-  Ajax en AZ – FC Twente heb ik gisteren ook gekeken.”

Emiel komt de week voor het Schoolfeest weer terug naar Goor.