Rijkens wil ‘Deltaplan’ voor boerensector

Een opmerkelijke ingezonden brief van PvdA-voorman Fred Rijkens. De Goorse fractievoorzitter pleit daarin voor een ‘Deltaplan’ om de boerensector in ons land te redden. Rijkens stelt dat de grote producenten als Unilever en Friesland/Campina en supermartketens als Jumbo en Albert Heijn de kosten laag willen houden en daardoor de agrarische sector in de problemen brengt. Dat uiteindelijk ook de consument meer zal moeten gaan betalen voor voedselproducten is volgens Rijkens dan ook onafwendbaar en niet meer dan eerlijk, zo stelt hij. Via LEES MEER de hele ingezonden brief van het Goorse gemeenteraadslid.

Staan wij echt achter onze boeren ?

Het is mij altijd een raadsel hoe politici kunnen beweren dat ze achter de boeren in ons land staan. Het aantal boeren in ons land is van 100.000 in het jaar 2000 teruggelopen naar minder dan 50.000 in 2017. Die achteruitgang is bovendien nog lang niet voorbij. Het is eenvoudig voorspelbaar dat onze agrarische sector op den duur zal bestaan uit nog maar een beperkt aantal zogenaamde kapitaalintensieve bedrijven. Gezinsbedrijven, dat wil zeggen situaties waarin een particulier eigenaar is van een boerenbedrijf, zullen steeds meer afnemen.

In dat licht vraag je je af wat politici nu precies bedoelen met hun steun aan “onze boeren”. Elk jaar worden het er minder en de mensen die achter onze boeren staan verdedigen juist de mechanismen die dat veroorzaken. Boeren zitten in onze samenleving knel tussen veel verschillende actoren die ze steeds minder zelf kunnen beïnvloeden. De van oorsprong in eigendom van die boeren zijnde coöperaties bieden steeds lagere prijzen om maar te kunnen blijven concurreren. Boeren worden zodoende gedwongen om tegen steeds kleinere marges steeds meer te produceren.

De overheid en daarmee de burgers in ons land stellen steeds hogere eisen als het gaat om milieu, dierenwelzijn en de kwaliteit van ons landschap. De de grootwinkelbedrijven streven naar steeds lagere prijzen voor voedsel. En de boer die ploegt steeds minder vaak voort. Door de steeds toenemende druk op de prijzen en het toenemend aantal eisen dat van overheidswege wordt gesteld raken steeds meer boeren in de knel. En ondertussen blijven we maar volhouden dat we achter onze boeren staan. Door de problematiek sterk te vereenvoudigen kun je zodoende zelfs met steun van die boeren in de 2e kamer en het Europese parlement komen. Alsof bijvoorbeeld de steeds maar toenemende eisen voor milieu en dierenwelzijn tegen te houden zouden zijn. Wat je ook beweert die eisen zullen alleen maar gaan toenemen en daar doet echt niemand wat aan. De vraag is niet of die maatregelen er moeten komen maar wie ze dan moet betalen. Tot nu toe draaien boeren daar onevenredig voor op.

Wat de boeren in ons land en ook in de Hof van Twente echt nodig hebben is een “Delta Plan” voor de agrarische sector. Een plan waarbij alle betrokken partijen de cirkel doorbreken die nu steeds meer boeren uiteindelijk de nek zal kosten met heel veel ellende en verdriet tot gevolg. De cirkel die doorbroken moet worden is die van het afwentelen van alle kosten en problemen op de laagste schakel in productie proces voor agrarische producten. Boeren zullen beschermd moeten worden voor de ratrace die we met zijn allen bewust (na de oorlog zijn de voedselprijzen bewust laag gehouden om de lonen te matigen) en over de hoofden van de boeren zijn aangegaan.

Als we kwalitatief voedsel willen hebben en we eisen dat boeren onze natuur koesteren en we gaan voor dierenwelzijn moet het maar eens afgelopen zijn met het mechanisme dat de Unilevers en Campina’s en de Friesland Coberco’s en ga zo maar door al hun kosten afwentelen op de producenten (zijnde de boeren) en dat zelfde geldt ook voor onze Jumbo’s, Albert Heijns enz. De kosten van ons maatschappelijk welzijn mogen niet langer eenzijdig worden afgewenteld op maar een groep in onze samenleving. Tenzij we er mee instemmen dat de agrarische sector steeds meer een min of meer industriële sector wordt maar in dat geval is het wel zo eerlijk om dan niet met de mond te belijden dat je voor “onze boeren”opkomt.

Sommigen zullen betogen dat veranderingen een onhaalbare kaart zijn maar niks is minder waar. De Unilevers en Jumbo’s worden zich steeds meer bewust van hun maatschappelijke rol en de opvattingen van hun klanten over die rol. Deze bedrijven willen dat wel maar kunnen die rol niet alleen invullen omdat dan de concurrentie toeslaat. Om dat te voorkomen moet de overheid het initiatief nemen en komen met een DELTA PLAN voor onze boeren!

Kern van het plan moet zijn dat als boeren voor ons milieu moeten zorgen (en dat moeten ze) en ons moeten helpen met het bevorderen van de duurzaamheid, het dierenwelzijn ter harte moeten nemen enz. enz. enz, we diezelfde boeren daarvoor zullen moeten betalen. Dat kan alleen maar als de hele keten binnen de agrarische sector zich verbindt aan deze loyaliteit met een beroepsgroep die dat letterlijk verdient. Sommige noemen dat subsidie maar dat is onzin. Boeren niet betalen wat ze aan kosten maken is gewoon een vorm van diefstal of iets positiever voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Want dat wij als consumenten een deel van die kosten zullen moeten gaan betalen lijkt me onontkoombaar en volkomen terecht.

Fred Rijkens,

fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad van de Hof van Twente