Geen bezwaar…?

In de Tubantia van afgelopen zaterdag las ik een stuk over orgaandonatie in deze regio. Of eigenlijk beter gezegd het niet doneren van organen. Er zijn in 2017 slechts 23 donaties geschonken. Omdat er op dit moment veel speelt rondom dit onderwerp, zat ik zelf ook te denken wat ik moet doen. Zal ik me laten registreren als donor en daarmee toestaan dat ze me mogen kaalplukken na m’n dood?

Nou ja, what’s new? Kaalplukken doen ze je ook al bij leven, dus wat is het bezwaar om dat ook toe te laten nadat ik m’n oogjes voorgoed heb gesloten? Het doet dan in ieder geval niet meer zo’n pijn als nu hoop ik. Tegelijkertijd dacht ik ook aan wie zou ik in godsnaam blij kunnen maken met een sterk afgetrainde lever en geasfalteerde longetjes. M’n huid doneren is trouwens wel een optie, daar heb ik zat van.

Eigenlijk is heel deze discussie zo hypocriet als de pest. Als jezelf een nieuwe nier of lever nodig hebt, of als je kind een nieuw hart nodig heeft om verder te leven, kun je waarschijnlijk de mensen wel vervloeken die al hun goede organen laten verdwijnen in een eiken houten kist of in die uitvaartfabriek te Usselo. En toch vinden we het op de één of andere manier eng om officieel vast te leggen donor te willen zijn.

Wat ook hypocriet is, is dat we alles ophangen aan een “moraal” en of het allemaal wel “ethisch” is. De technologie is al zover dat ze apen kunnen klonen. Wat zou er nog voor nodig zijn om dat ook met menselijke organen te kunnen? Volgens mij is dat alleen maar de wil en inzien dat ethische moraalridders uiteindelijk geen mensenlevens gaan redden. Hoe mooi zou het zijn als we een gezonde lever kunnen klonen of een helder kloppend hartje voor dat baby’tje die het anders niet gaat overleven. Ik ben dan best bereid om over die ethische grens te stappen.

Maar weet je waartoe ik niet bereid ben? Dat een één of andere overheid mij dwingt een keus te maken. En als ik dat niet doe, dat er dan maar klakkeloos vanuit wordt gegaan dat ik “geen bezwaar” had tegen het leeghalen van mijn goed gevulde lichaam. Dát vind ik pas onethisch, dát gaat pas in tegen elke moraal van zelfbeschikking. “Geen bezwaar” is je antwoord bij de slager op de vraag of het een onsje meer mag zijn of als de kastelein je een laatste pilsje van het huis wil aanbieden. “Geen bezwaar” als er iemand naast je wil komen zitten in de trein of als de dokter je vraagt of z’n stagiair even mag meekijken.

Ik ben wel voor klonen en de techniek gebruiken die er is. Bijkomend voordeel is dat je dan helemaal geen donoren meer nodig hebt en daarmee ook geen wet meer hoeft te hebben die dat allemaal regelt. En het allergrootste bijkomende voordeel is dat we dan ook eindelijk verlost zijn van die D66-jankert Pia Dijkstra. Een hele ethische win win-situatie lijkt mij…

Namens Niels,

een fijne dag…