Buiten proportie ziek…

Afgelopen weekend werd ik gebeld in de auto. Normaal gesproken neem ik nooit op tijdens het rijden. Dit was zo’n telefoontje die ik echt even moest nemen. Ik hou het kort. Ik ben bewust van het feit dat dit niet mag en mogelijk gevaarlijk kan zijn. Later bedacht ik mij dat, als het aan Minister Grapperhaus van Justitie ligt, ik hiervoor twee jaar de lik in kan draaien. Als ik bellend een ongeluk veroorzaak, mag ik zelfs zes jaar brommen.

Met dit dwaze idee plaatst de Minister zich in mijn ogen in het rijtje van psychisch terminale waan-zienders. Voor het vasthouden van een telefoon iemand twee jaar opsluiten? Dat is toch buiten alle redelijke proportie? Wil hij op deze manier wat doen aan het cellenoverschot of zo? Iedereen weet trouwens ook wel dat de criminaliteit helemaal niet daalt, maar dat dat komt doordat mensen minder aangifte doen en heel veel zaken niet opgepakt worden door Justitie. Cellenoverschot…zo lust ik er nog wel een paar.

De vrachtwagenchauffeur, met een loon van 1500 euro, rijdt over een doorgetrokken streep, 230 euro boete. Te dicht op je voorganger rijden, 280 euro boete. Onnodig toeteren, 370 euro. Hoge nood? 130 euro. Betrapt worden op roken in de horeca? Tot 4500 euro boete voor de eigenaar. Marietje Grolsch verstrekken aan minderjarigen? Oplopend tot 3600 eurie. Allemaal overtredingen waar het lekker makkelijk scoren is. Binnenharken maar.

Maar aan de andere kant staat het volgende; tijdens het uitgaan iemand z’n gezicht in elkaar rossen…nog geen 24 uur kost en inwoning in Borne. Als 17 jarige, met voorbedachte rade je beide ouders doodsteken, één jaar jeugddetentie en in de praktijk een verwaarloosbare PIJ (TBS) maatregel. Als een roofdier in de bosjes gaan liggen en je vrouwelijke prooi van de fiets trekken; met een beetje goed gedrag ben je eerder weer thuis dan ik met mijn misdrijf “bellen tijdens het rijden”.

Een heksenjacht ontketenen in de motorwereld en stellen dat er staats ontwrichtende praktijken plaats vinden. Hoppa, en verbieden maar. Aan de andere kant het doodnormaal vinden dat elk weekend vele honderden agenten ingezet moeten worden bij een spelletje waar ze achter een balletje aan rennen en “supporters” voor tonnen schade aanrichten. Hebben we daar ooit de woorden “verbieden”, “ontwrichting” of “criminele organisatie” gehoord?

Nederland is ziek, heel erg ziek. Buiten alle redelijke proporties ziek. Waar is de weegschaal van vrouwe Justitia gebleven? Celstraf voor het vasthouden van een telefoon? Snelle symboolpolitiek om te scoren. Met dokteren als Grapperhaus heb je geen ING-directeur nodig om je een rolberoerte te irriteren.

Namens Niels,

een fijne dag…

Gerelateerde berichten

  • Winnaar…6 maart 2018 Winnaar… Gisteren verjaarde ik. Weer een jaartje erbij en daarmee staat de teller op 39. Vroeger was je verjaardag een dag waar je weken naar uit keek, waar je nachten niet van kon slapen. Het was […]
  • Ik wil wel maar…12 februari 2019 Ik wil wel maar… Vorige week bracht de landelijke klimaatprotestdag in Den Haag veel scholieren op de been. Op het Malieveld kwamen de spijbelaartjes bijeen en toonden hun ongenoegen over het […]
  • Praten en niks zeggen…29 januari 2019 Praten en niks zeggen… We zijn tegen een Lidl in de Kerkstraat. We zijn tegen zonnepark Waterlanden en enkelen ook tegen het Paasvuur op een mooie nieuwe locatie. Verder hebben we vooral kritiek op harde […]
  • Nooit wier kom’m…3 april 2018 Nooit wier kom’m… Ik schrijf deze column net nadat ik terug kom van het bBgband-festival in ons Goorse centrum. We hebben de hele middag vertoeft bij het gezelligste café van Goor. En tja, dat doen wij, de […]
  • Zweven…14 maart 2017 Zweven… Een divers belegen boterham qua nieuws in het Goorse de afgelopen week. Van een bedlegerige oplichtster die opgepakt wordt tot aan een exhibitionist op oma-fiets en natuurlijk de nep-Kamer […]