Buiten proportie ziek…

Afgelopen weekend werd ik gebeld in de auto. Normaal gesproken neem ik nooit op tijdens het rijden. Dit was zo’n telefoontje die ik echt even moest nemen. Ik hou het kort. Ik ben bewust van het feit dat dit niet mag en mogelijk gevaarlijk kan zijn. Later bedacht ik mij dat, als het aan Minister Grapperhaus van Justitie ligt, ik hiervoor twee jaar de lik in kan draaien. Als ik bellend een ongeluk veroorzaak, mag ik zelfs zes jaar brommen.

Met dit dwaze idee plaatst de Minister zich in mijn ogen in het rijtje van psychisch terminale waan-zienders. Voor het vasthouden van een telefoon iemand twee jaar opsluiten? Dat is toch buiten alle redelijke proportie? Wil hij op deze manier wat doen aan het cellenoverschot of zo? Iedereen weet trouwens ook wel dat de criminaliteit helemaal niet daalt, maar dat dat komt doordat mensen minder aangifte doen en heel veel zaken niet opgepakt worden door Justitie. Cellenoverschot…zo lust ik er nog wel een paar.

De vrachtwagenchauffeur, met een loon van 1500 euro, rijdt over een doorgetrokken streep, 230 euro boete. Te dicht op je voorganger rijden, 280 euro boete. Onnodig toeteren, 370 euro. Hoge nood? 130 euro. Betrapt worden op roken in de horeca? Tot 4500 euro boete voor de eigenaar. Marietje Grolsch verstrekken aan minderjarigen? Oplopend tot 3600 eurie. Allemaal overtredingen waar het lekker makkelijk scoren is. Binnenharken maar.

Maar aan de andere kant staat het volgende; tijdens het uitgaan iemand z’n gezicht in elkaar rossen…nog geen 24 uur kost en inwoning in Borne. Als 17 jarige, met voorbedachte rade je beide ouders doodsteken, één jaar jeugddetentie en in de praktijk een verwaarloosbare PIJ (TBS) maatregel. Als een roofdier in de bosjes gaan liggen en je vrouwelijke prooi van de fiets trekken; met een beetje goed gedrag ben je eerder weer thuis dan ik met mijn misdrijf “bellen tijdens het rijden”.

Een heksenjacht ontketenen in de motorwereld en stellen dat er staats ontwrichtende praktijken plaats vinden. Hoppa, en verbieden maar. Aan de andere kant het doodnormaal vinden dat elk weekend vele honderden agenten ingezet moeten worden bij een spelletje waar ze achter een balletje aan rennen en “supporters” voor tonnen schade aanrichten. Hebben we daar ooit de woorden “verbieden”, “ontwrichting” of “criminele organisatie” gehoord?

Nederland is ziek, heel erg ziek. Buiten alle redelijke proporties ziek. Waar is de weegschaal van vrouwe Justitia gebleven? Celstraf voor het vasthouden van een telefoon? Snelle symboolpolitiek om te scoren. Met dokteren als Grapperhaus heb je geen ING-directeur nodig om je een rolberoerte te irriteren.

Namens Niels,

een fijne dag…

Gerelateerde berichten

  • Johan Derksen-tje…18 augustus 2020 Johan Derksen-tje… Een bijzondere zomer en dat was het. Weken vrij voor de boeg zonder er vooraf echt een invulling aan te hebben geven. Het risico van zo’n loze tijd vrij in het vooruitzicht is dat je gaat […]
  • Wereldvreemde krokodillentranen…24 september 2019 Wereldvreemde krokodillentranen… Hoe kan mijn column deze week anders gaan dan over de verschrikkelijk liquidatie op de advocaat van de kroongetuige in het “Mocro-maffia” proces. We hebben allemaal kunnen zien wat er is […]
  • Kijk en oordeel…3 november 2020 Kijk en oordeel… Op aanraden ben ik er afgelopen weekend eens voor gaan zitten om de documentaire 'Cannabis' te bekijken. 'Cannabis' is een zes-delige documentaireserie, uitgezonden door de NPO, waarin de […]
  • Winnaar…6 maart 2018 Winnaar… Gisteren verjaarde ik. Weer een jaartje erbij en daarmee staat de teller op 39. Vroeger was je verjaardag een dag waar je weken naar uit keek, waar je nachten niet van kon slapen. Het was […]
  • Directeur met negen levens…19 januari 2021 Directeur met negen levens… In een droom zwaai ik de scepter bij een belangrijke onderneming. Het is een dienstverlenend instituut met veel klanten en grote financiële belangen. Ik sta bekend als de alles […]