Mishandelende verwaarlozing…

Hoe verschrikkelijk dat we van de week konden lezen dat jonge leerlingen thuis zitten omdat ze “stress” hebben. De net gewezen kleutertjes zitten met burn-out verschijnselen thuis. Ze eten niet en slapen gaat moeilijk. Velen staan ’s morgens om 06.00 uur op zodat ze om 08.00 uur klaar staan om naar school te kunnen. Wat zijn we toch ver afgezakt ons meest kostbaarste bezit op zo’n manier, en al zo jong, bloot te stellen aan ‘grote mensen-problemen’.

Rond hetzelfde moment deed een tuthola van de Onderwijsinspectie haar verhaal op het NOS journaal. Volgens de inspectie kalft het onderwijs in Nederland af. Het basis- en voortgezet onderwijs zouden het niet goed doen. Slimme leerlingen krijgen te weinig uitdaging en voor de mindere leerling is te weinig aandacht. Scholen moesten maar maatregelen treffen.Toen ik die bureau-Miep dat hoorde uitkakelen, kon ik haar wel door de televisie trekken.

Wie heeft het gedrocht “passend onderwijs” verzonnen? Wie heeft er niet bij nagedacht dat een klas van 32 stuiterende leerlingen ondoenlijk is? Wie heeft er geen notie van hoe moeilijk het is om leerlingen te begeleiden die eerder naar het speciale onderwijs gingen en nu op reguliere scholen moeten gedijen? Denkt mevrouw soms dat dat moeilijk lerende jongetje het leuk vindt om in een klas te zitten waar hij altijd de slechtste is? Waar hij nooit een succeservaring op kan doen? Waar het kindje met ernstige gedragsproblemen nooit mag meespelen omdat hij zo druk doet en vaak “praat” met zijn vuisten?

Zal het hoogbegaafde meisje het leuk vinden om zich dagelijks stierlijk te vervelen omdat de juf heel erg veel tijd kwijt is aan het jongetje met ADHD en zijn buurmannetje met ADD en het achterbuurvrouwtje met PPD-NOS en daarnaast een kindje uit Syrië die niet zo goed Nederlands kan en een trauma heeft? En niet te vergeten de specialistische begeleiding aan dat blinde kindje in de klas. De juf en meester doen hun stinkende best! Passend onderwijs noemen ze dat. Ik noem het pure verwaarlozing en ordinair bezuinigen. En mevrouw de inspectrice zegt dat scholen maatregelen moeten treffen, schaam je!

Weet je Thirza, mijn lieve, spontane en levendige kleine meid van 6 jaartjes jong. Speel, ren, maak je vies, leef je uit, bak taartjes van zand, spring op je trampoline en knuffel met je hondje. Papa en mama vinden het niet erg dat jij buiten spelen en gym het leukste vindt op school. Wij vinden het niet erg dat jij de moeilijkste sommetjes nog niet snapt. Ik beloof je topper dat wij nooit, maar dan ook nooit een extern bureau inschakelen omdat we het misschien in de toekomst niet eens zouden zijn met een VMBO advies. Wij doen niet mee aan die kastijding, jouw toekomst is bij ons veilig.

Maar ooh, wat heb ik het toch te doen met al die kindjes die wél mishandeld worden door het beleid van onze overheid en ouders die net zo dom zijn.

 

Namens Niels,

een fijne dag…