CDA eist opheldering in asbestdossier, Etex moet betalen

De asbestkwestie is weer onderdeel van gesprek in het provinciehuis. De CDA-fractie van Overijssel heeft Statenvragen ingediend naar aanleiding van berichtgeving van plaatsgenoot en journalist Rob Vorkink op de nieuwssite Follow The Money over de asbestsanering van het Eternit-terrein. De Etex group, eigenaar van het terrein, levert geen financiële bijdrage aan de asbestsanering in Goor. De CDA-fractie wil weten wat de provincie hiervan vindt en of de provincie nog in gesprek is met Etex group. “Het is ongelooflijk dat de Etex-Group een fortuin heeft verdiend aan de asbestindustrie, maar geen verantwoordelijkheid neemt voor het saneren ervan”, aldus woordvoerder Bouwien Rutten.

“Oud-werknemers van Eternit en inwoners in Goor zijn tientallen jaren blootgesteld aan dit levensbedreigende materiaal”, vervolgt de woordvoerder. “Vervolgens worden inwoners opgezadeld met een grootschalige en langdurige sanering met alle ellende en zorgen van dien. Het kan niet waar zijn dat de Etex-Group zich onttrekt aan haar verantwoordelijkheden.”

Wat doet de provincie?
De CDA-fractie wil weten of provincie Overijssel nog in gesprek is met de Etex-Group over de desastreuze gevolgen van asbest. Ook heeft de fractie gevraagd naar wat het college doet om inwoners van Goor en lokale bestuurders te steunen in hun strijd tegen de gevolgen. Nog maar enkele maanden geleden zijn Tweede Kamerleden en gedeputeerde Traag op bezoek geweest in de wijk ’t Gijmink. De CDA-fractie is ook benieuwd of daar al concrete acties uit zijn voortgekomen.

Gerelateerde berichten

  • PvdA mengt zich ook in bomendiscussie10 januari 2018 PvdA mengt zich ook in bomendiscussie De lokale Partij van de Arbeid wil dat er wordt gekeken of de monumentale eiken in de Gondalaan toch behouden kunnen blijven. Fractievoorzitter Fred Rijkens roept ook andere partijen op om […]
  • Vragen over rest-verontreiniging na asbestsanering19 mei 2022 Vragen over rest-verontreiniging na asbestsanering Bewoners van de Oude Haaksbergerweg zijn bezorgd over de evaluatie van Arcadis en de Provincie Overijssel na de grootschalige asbestsanering op 't Gijmink. Volgens dit rapport zou er in […]
  • Glasvezel Gijmink nog ver weg21 januari 2022 Glasvezel Gijmink nog ver weg Een groot deel van de Goorse wijk 't Gijmink beschikt nog niet over glasvezel en het kan volgens wethouder Harry Scholten ook nog wel even duren voordat dat zover is. Hij zie dat tijdens […]
  • Bedrijfspanden van Kollaan in rook op (met video)5 september 2021 Bedrijfspanden van Kollaan in rook op (met video) Een grote brand deze avond in een geschakeld bedrijfspand tegenover de Jumbo-supermarkt in de van Kollaan. Daar brak rond 22:00 uur brand uit. Hoe de brand ontstaan is, is onduidelijk […]
  • Schuren op De Whee en het Heeckeren worden asbestvrij gemaakt18 augustus 2021 Schuren op De Whee en het Heeckeren worden asbestvrij gemaakt Van 13 tot en met 19 september 2021 is het de Week van de Asbestvrije Schuur. In dat kader gaan bewoners van de Goorse wijken De Whee en het Heeckeren op zaterdag 18 september asbestdaken […]