En wie is er vandaag de Sjaak…

Verantwoordelijkheden verleggen. Daar zijn we met z’n allen steeds beter in geworden de afgelopen jaren. We gaan van de oude en vertrouwde verzorgingsstaat, waar alles voor je geregeld was, van wieg tot graf, naar een verzekeringsstaat. Sociale voorzieningen worden versobert maar verzekeringen om je in te dekken tegen elk mogelijk onheil neemt een vlucht. Waar kan ik iemand voor verantwoordelijk stellen is het eerste waar naar gekeken wordt. Wie is er vandaag de Sjaak ?

Het begint al van kleins af aan. Ouders stellen de school, de sportvereniging, de scouting, alles waar hun kind buitenshuis verblijft, verantwoordelijk voor de tijd dat ze daar zijn. We verwachten dat ze op school opgevoed worden tot evenwichtige burgers omdat we daar zelf geen tijd voor hebben en veel te druk zijn met andere belangrijke zaken. Als prestaties tegenvallen ligt dat vooral aan de school of aan de leraar die niet goed uitlegt. Als de school vraagt om wat hulp bij het overblijven of pleinwacht is de aanmelding minimaal. We betalen al genoeg aan al die flauwekul en leraren zijn toch al ‘s middags om 15.00 uur klaar met werken en hebben maar liefst 12 weken vakantie per jaar ? Loat ze zich mar redden, zij zijn verantwoordelijk.

Als zoonlief niet opgesteld wordt in de selectie voor de voetbalwedstrijd van zaterdag ligt dat natuurlijk niet aan het feit dat hij te lui is om te komen trainen, maar ligt het aan de trainer die een andere speler voortrekt. Toch maar eens even verhaal halen bij de vrijwillige trainer waarom hij de pik op mijn zoon heeft. Hij is er verantwoordelijk dat mijn zoon kan voetballen.

Later als we wat ouder worden gaat het met dezelfde vrolijkheid door. Ondernemers worden opgezadeld met de uitvoering en naleving van discriminerende- maar vooral onethische en immorele gemeentelijke politie verordeningen. En wat te denken van de drankwet voor 18-minners en het algehele rookverbod. De overheid bedenkt een regel en dames en heren ondernemers: red oe er met. Als er onverhoopt toch iemand een sigaret aansteekt in een bomvolle zaal en de undercover inspecteur van de gemeente ziet dat, is de horecaondernemer verantwoordelijk en krijgt een gepeperde rekening. Moet hij maar meer personeel inhuren om op te letten, want hij is verantwoordelijk (gemaakt). De rokende misdrager ? Die moet z’n sigaretje uitdoen en mag z’n weg vervolgen en is blijkbaar zelf niet verantwoordelijk voor z’n eigen daden.

Is er een vervelend groepje dat de hele avond voor problemen zorgt en uiteindelijk verwikkeld raakt in een vechtpartij ? Dan is de beveiliging verantwoordelijk, want zij zijn er toch voor de veiligheid ? En als een portier dan in het uiterste geval eens een corrigerend tikje geeft, is het hek helemaal van de dam. Je bent verantwoordelijk en belast met de veiligheid van een kind, maar wel met je handen op de rug. Nee, die portier mag je gewoon de hele avond uitschelden, bedreigen met de dood, slaan- en bespugen. Die uitsmijter van 40 moet toch beter weten dan een kind van 17 een por te geven, hoor ik ouders al reclameren.

Jammer alleen dat uw kind van 16 of 17 in staat is tot daden waar ik persoonlijk van gruwel…of heeft u het daar thuis voor het gemak maar niet over ?

Moeilijk allemaal…verantwoording nemen…

Namens Niels,

een fijne dag…