Moe…

Dat word ik er van…moe. Deze tijd van het jaar en al dat drukke gedoe om me heen. Bij mijn werk zit ik altijd in de drukte. Op school mijn 1700 lieve stuiterballetjes die dagelijks langs me heen trekken en in het weekend honderden uitgelaten discobezoekers die soms letterlijk even “los” gelaten worden om hun dingetje te doen. Hartstikke leuk allemaal, maar soms word ik er moe van, doodmoe.

Maandag is mijn ont-stress dag. Ouderschapsverlof is een dure hobby maar dan hej ook wat. Rust… Ik zit op een comfortabele poef aan de grote eettafel in onze zonovergoten serre. Een grote mok koffie naast me van mijn vriend de Goorse barista en een lekker vers hard broodje van de echte bakker. Mijn dochter is naar school, de hond, een lief Frans buldogje, het enige goede wat er uit Frankrijk komt, ligt lekker in z’n mandje te snurken en mijn betere helft is boven een beetje aan het prutsen met haar hobby dingetje…de was.

Ik kijk naar buiten en zie de vogeltjes druk in de weer met hun nestjes en zie een spoor van mieren die het veelvuldige van hun eigen gewicht meedragen naar hun ondergrondse hol. In de buurt hoor ik grasmachines en heggenscharen. Ik hoor het getik van een hamer van de stratenmaker op oude waaltjes bij de achterburen en zie de schilder op en neer klimmen van z’n steiger die hij bij de overburen heeft neergezet om de boel te voorzien van een nieuw laagje. Mijn gepensioneerde buurman loopt af en aan door de poort en knooit de hele dag een beetje aan, dat is zijn manier van rust en ontstressen. We maken even een praatje en hij geniet zichtbaar van zijn vrije tijd na een hard werkend leven. “Het hoof vandage neet af, morgen is d’r wier een dag”. Prachtig!

Ik bedenk mij ineens dat mijn ouders vandaag of morgen ook weer terug komen van hun tripje van 5 weken in hun campertje. Tijdens hun afwezigheid ben ik hoofd tuinonderhoud bij huize Kremers senior. En helaas is dat geen tuintje van 5 bij 5, maar een lap waarbij je een trekkertje nodig hebt om het gras te maaien. Doar goaj a wier hen…op mijn ontstress dag toch maar even orde op zaken stellen daar, anders ist ok zo naar in hoes kommen veur de oale leu…

Het is maandag en ik zit op mijn poefje in de zon, kijkend naar buiten en genietend van mijn vrije dag. Heerlijk ontstressen van alle drukte om me heen. Ik heb zo geen zin meer in dingen “moeten”. Laat me gewoon met rust en waarom win ik eigenlijk de Staatsloterij niet? En waar moet ik het morgen toch in godsnaam weer over hebben in mijn wekelijks verhaaltje op Goorsnieuws….?

Namens Niels een fijne dag,

kalmte zal u redden…