Monumentale eiken Gondalaan en Oude Haaksbergerweg kunnen toch blijven staan

65 van de 70 monumentale eiken aan de Gondalaan en de Oude Haaksbergerweg hoeven toch niet gekapt te worden. Het college is voornemens om het advies van een werkgroep met daarin vertegenwoordigers van de gemeente en omwonenden over te nemen. Die concludeerde dat de meeste bomen kunnen blijven staan zonder dat dat groot gevaar voor de volksgezondheid oplevert. De bomen zouden aanvankelijk gekapt worden in het kader van de asbestsanering op ’t Gijmink. Dat gebeurt nu door afgraving van circa 20 centimeter om de bomen zonder dat ze daarvoor hoeven te sneuvelen. Vijf bomen worden wel gekapt omdat deze niet duurzaam behouden kunnen worden en dat kunnen er nog een aantal meer worden als de wortelmassa zich zo heeft vertakt dat deze in ‘kritisch’ gebied komen en dat daardoor de boom na sanering van de grond niet meer levensvatbaar is. Daarvoor wordt volgende week een onderzoek gestart. Of de bomen aan de Haaksbergerweg ook blijven staan is nog niet duidelijk. De meeste bewoners van die straat willen wel dat de eiken gekapt worden en voeren daarover nog gesprekken met wethouder Scholten.

Gerelateerde berichten