Monumentale eiken Gondalaan en Oude Haaksbergerweg kunnen toch blijven staan

65 van de 70 monumentale eiken aan de Gondalaan en de Oude Haaksbergerweg hoeven toch niet gekapt te worden. Het college is voornemens om het advies van een werkgroep met daarin vertegenwoordigers van de gemeente en omwonenden over te nemen. Die concludeerde dat de meeste bomen kunnen blijven staan zonder dat dat groot gevaar voor de volksgezondheid oplevert. De bomen zouden aanvankelijk gekapt worden in het kader van de asbestsanering op ’t Gijmink. Dat gebeurt nu door afgraving van circa 20 centimeter om de bomen zonder dat ze daarvoor hoeven te sneuvelen. Vijf bomen worden wel gekapt omdat deze niet duurzaam behouden kunnen worden en dat kunnen er nog een aantal meer worden als de wortelmassa zich zo heeft vertakt dat deze in ‘kritisch’ gebied komen en dat daardoor de boom na sanering van de grond niet meer levensvatbaar is. Daarvoor wordt volgende week een onderzoek gestart. Of de bomen aan de Haaksbergerweg ook blijven staan is nog niet duidelijk. De meeste bewoners van die straat willen wel dat de eiken gekapt worden en voeren daarover nog gesprekken met wethouder Scholten.

Gerelateerde berichten

  • PvdA: Communicatie uitkomst GGD-rapport is ongenuanceerd27 april 2018 PvdA: Communicatie uitkomst GGD-rapport is ongenuanceerd De lokale fractie van de Partij van de Arbeid heeft grote moeite met de manier waarop de uitkomsten van het GGD-rapport over de bomenkap in de Gondalaan zijn gecommuniceerd. De PvdA noemt […]
  • GGD wil monumentale bomen laten kappen25 april 2018 GGD wil monumentale bomen laten kappen De 94 monumentale bomen aan de Gondalaan en Oude Haaksbergerweg in Goor moeten volgens de GGD Twente allemaal tegen de vlakte in het kader van de asbestsanering op 't Gijmink. Dat is het […]
  • Bewoners Gondalaan boos over aanvraag kapvergunning14 april 2018 Bewoners Gondalaan boos over aanvraag kapvergunning Het comité 'Behoud bomen Gondalaan en Oude Haaksbergweg' is boos over de aanvraag van een kapvergunning voor de monumentale bomen terwijl er nog geen overleg is geweest in de samengestelde […]
  • Actiecomite behoud Monumentale bomen stuurt GGD brief7 mei 2018 Actiecomite behoud Monumentale bomen stuurt GGD brief Het zctiecomite Behoud Monumentale Bomen in Goor heeft de GGD een brief gestuurd waarin de conclusies en aanbevelingen omtrent de asbestsanering en de te volgen bomenkap worden gehekeld. […]
  • Tegenstanders bomenkap schakelen bekende professor in16 maart 2018 Tegenstanders bomenkap schakelen bekende professor in Het comité dat zich verzet tegen de voorgenomen bomenkap in de Gondalaan heeft Professor Doctor Ira Helsloot in de arm genomen om aan te tonen dat er andere mogelijkheden zijn dan het […]