Rijkens: ‘Coalitie probeert wethouder op onbeholpen manier te redden’

PvdA-fractievoorzitter Fred Rijkens vindt de de coalitiepartijen CDA en VVD op een ‘onbeholpen’ manier wethouder Harry Scholten proberen te redden door de gemeenteraad aan te rekenen dat deze de standpunten heeft gewijzigd inzake de bomenkap in de Gondalaan. In een ingezonden brief aan deze site stelt Rijkens dat Scholten aanvankelijk veel te veel haast had om de bomen te laten kappen en de volksgezondheid steeds als stokpaardje gebruikt heeft. Rijkens stelt in de brief ook dat door het aanvragen van een extra Raadsvergadering er door hem niet meer de PvdA wordt gesproken en dat zijn fractieleden ook niet meer doorverbonden als er telefonisch contact wordt gezocht vanwege ‘aangericht leed.’ Vorige week werd duidelijk dat de meeste bomen in de Gondalaan toch niet gesaneerd hoeven te worden. De hele brief van Rijkens is hieronder te lezen. 

Fred Rijkens in gesprek met Hans Leloux (actiecomité stop bomenkap Gondalaan) op archiefbeeld

‘Bomen moeten weg wegens acute dreiging volksgezondheid’

CDA en VVD willen ons doen geloven dat de bomen aan de Gondalaan behouden blijven omdat de Raad de uitgangspunten heeft gewijzigd. Het is een beetje een onbeholpen poging om de eigen wethouder uit de wind te houden. Die heeft namelijk in januari aangegeven dat alle bomen aan de Gondalaan onmiddellijk zouden moeten worden gekapt omdat ze een acute dreiging voor de volksgezondheid zouden vormen.

Bovendien waren alle inwoners aan de Gondalaan, op twee of drie na voor de kap zo vertelde hij. De werkelijkheid is dat de wethouder zoveel haast had omdat hij gewoon vergeten was om op tijd de bewoners te informeren en de termijnen voor de uitvoerend aannemers inmiddels waren overschreden. Er was dus sprake van haast maar niet omdat de volksgezondheid in het geding was maar omdat de wethouder gewoon niet goed had opgelet en er daarom maar een leugentje om bestwil van heeft gemaakt. Daar trapte overigens vrijwel de hele Raad in want men wenste geen discussie over de gezondheid van onze inwoners en men vond een verdere discussie in de Raad om die reden overbodig en onverantwoord.

Die discussie in de Raad kwam er echter toch omdat 2 partijen gebruik maakten van hun recht om als minderheid een Raadsvergadering bijeen te roepen. Dit tot grote onvrede van andere raadsleden en zelfs tot woede van het CDA. Tijdens die vergadering bleek dat de wethouder er een potje van had gemaakt en met veel moeite te bewegen was om terug te komen op het besluit van het College om alle bomen te kappen. Hij sprak er zelfs zijn verbazing over uit, dat de Raad en de inwoners gezondheid kennelijk niet van belang vonden. Als straf werd er met de PvdA door hem niet meer gesproken en deze fractie werd zelfs niet meer doorverbonden door de gemeente wegens het ‘aangerichte leed aan deze wethouder.’

En nu is er een gedegen onderzoek gehouden en kunnen de meeste bomen gewoon blijven staan zonder dat daardoor de gezondheid van inwoners ook maar een klein beetje in gevaar zal komen. VVD en CDA hebben iets bedacht op het probleem van een wethouder die zijn geloofwaardigheid weer een keer te grabbel heeft gegooid en de waarheid wel vaker geweld aan doet. Niet de wethouder heeft fouten gemaakt maar de oppositie, want die hebben de uitgangspunten verandert zo beweren ze met een uitgestreken gezicht. Maar er was toch maar een uitgangspunt? De gezondheid van inwoners die ernstig in het geding zouden komen als die bomen niet zouden worden gekapt!

Overigens vindt de wethouder zelf dat hij de waarheid aan zijn kant heeft want als er onverhoopt toch nog eens een boom omwaait en de wortels precies in de richting van de inwoners staan én er veertien dagen een wervelstorm rond deze boom woedt, er sprake is van 3 maanden droogte én die inwoner daar dan ook graag veertien dagen buiten blijft staan in het asbeststof en nog 40 jaar te leven heeft en juist die persoon is “de pech” heeft dat hij ziek wordt dan is er toch sprake van een gevaar dat de wethouder het liefst had willen voorkomen door alle bomen te kappen. Dat risico lijkt ons eerlijk gezegd net zo groot als de kans dat deze wethouder toegeeft dat hij een fout heeft gemaakt: namelijk 0.

Fred Rijkens

(fractievoorzitter PvdA)