Machtsvertoon van bange mensen…

Of je nu 18.000 ambtenaren per decreet ontslaat, zoals in bananenrepubliek Turkije, of je start een handelsoorlog à la Trump. Of je nu een Harley-dag afgelast in Woerden of met een legermacht gaat staan controleren zoals afgelopen weekeinde toen wij afreisden richting Karlsruhe, Duitsland voor een Europees motortreffen. In alle gevallen machtsvertoon van bange mensen.

Bij aankomst stonden er zo’n 100 politiebusjes opgesteld met een keer zoveel agenten. Ik denk dat een gemiddelde risicowedstrijd in de eredivisie voetbal er jaloers op zou zijn. Helikopters en drones in de lucht om vanaf grote hoogte de boel ook scherp in de gaten te kunnen houden. Achter de linies hoorde ik het blaffen van bijtgrage hondjes. Duitse herders waarschijnlijk. Ik miste nog net de sluipschutterstorens en hekken met stroom en prikkeldraad.

‘s Nachts zag ik felle zoeklichten het terrein afspeuren naar waarschijnlijk clandestiene gedragingen. Telkens bij het verlaten van het terrein standaard opnieuw een paspoortcontrole, alsof ik in een paar uur tijd iemand anders ben geworden of zo… Ik snapte de strekking er in ieder geval niet helemaal van. Om het af te maken natuurlijk ook nog even blazen op het apparaat, want stel je toch eens voor…

Totale kosten voor deze compleet waanzinnige politie-inzet, ruim 150.000 euro. Opbrengsten van deze razzia, een paar grammetjes cannabis, 1 dolk en 2 motoren die niet voldeden aan de Duitse TUF (apk)keuring. Nou nou, vette buit! 37.500 Euro uitgeven aan politie-inzet voor het opsporen per overtreding. Ik vraag me dan altijd af: wat zouden slachtoffers van bijvoorbeeld zedendelicten hiervan vinden waarbij in hun zaak de dader nog niet is gepakt? Of de iets te goedgelovige oma die voor duizenden euro’s is opgelicht? ‘Te weinig capaciteit en geld’ krijgen zij te horen wanneer hun zaak onopgelost gesloten wordt. Ja ja. Het is maar net waar je de prioriteiten legt. Je kunt ook voor de vorm ten strijde trekken met een lasergun. Lekker makkelijk scoren voor het publiekelijke oog.

Het is allemaal puur machtsvertoon. Net als bij honden gaan ze bijten als ze bang worden. Want dat zijn ze, de heren en dames van het gezag. Bang voor groeperingen die ze niet snappen, waar ze niet kunnen controleren en waar iedereen z’n mond dicht houdt omdat ze niets hebben met die autoriteit. Bang voor een steeds groter wordende groep die koste wat het kost z’n eigen levensstijl zal blijven beschermen en verdedigen.

 

Namens Niels,

een fijne dag…