Leven voor de dood…

Dat was de slogan van het weekend Zwarte Cross in het stoffige en bloedhete Lichtenvoorde. Drommen mensen verzamelden zich om het jaarlijkse spektakel mee te maken. Tante Rikie, de levende weekend mascotte, verwelkomde de dorstige festivalbezoekers persoonlijk en als je pech had kreeg je ook nog een natte welkomstzoen. Al slenterend over het immense terrein duurt het niet lang voordat je in gesprek komt met allerlei pluimage aan volk. Het beeld van boeren die in de drek rollen heeft de cross gelukkig een beetje achter zich gelaten. Gezinnen met kleine kinderen en ook ouderen genieten van het grote aanbod wat het feest te bieden heeft. Voor ieder wat wils.

Zo kom ik in gesprek met een jonge gast uit Beltrum. Hij vertelt mij dat hij ieder jaar op de cross-camping staat en standaard twee tentjes mee neemt. “Meestal krieg ik de verkering wa oet in zo’n weekend en dan ist wa verrekte makkeluk daj d’r ene extra bie oe hebt”. Ik vraag of hij daarmee de tent bedoelt of een tweede vriendin? Hij kijkt me appelig aan. Z’n vriendinnetje zit er naast terwijl de jongen z’n, schijnbaar buitenechtelijke, escapades uit de doeken doet. Ze luistert maar half en krijgt het gesprek niet helemaal mee. Ze is al lichtelijk aangetast door Marietje Grolsch, maar ja wat wil je…het is tenslotte ook al 11 uur in de ochtend.

Maar eens even verder struinen naar de weide waar ze voornamelijk Reggae muziek draaien. Stoney melony, daar hoef je alleen maar een keer diep te inhaleren om zo stoned als een garnaal te worden. Wel grappig om te zien hoe relax de mensen daar zijn. Jhaahh man…broer.

Nee, dan is het toch wel beter vertoeven in de Grolsch Beugelbar. Een redelijke halve liter aan de lip past beter in m’n straatje. Het duurt niet lang voordat meneer Kremers ook even moet toiletteren, we zijn per slot van rekening al een paar liter verder. Ik merk dat de biertjes goed hun werk beginnen te doen, zo in de brandende zon. Ik betrap mezelf erop dat ik hier en daar al moeite krijg om de rechte lijn te handhaven. Ach wat zou het, iedereen lijkt hier wel alcoholist.

Niets vermoedend loop ik de eerste de beste pisstraat in. Ik vond het al een beetje raar dat er alleen toiletten waren en geen bakken. Komt er vrijwel direct een dametje van het sfeerbeheer naar me toe lopen en zegt: “Hallo, dit is voor vrouwen hoor!”. “Wat ik hier heb ook”…was mijn antwoord. Nou, en dat is het moment dat je weet dat je beter naar huis kunt gaan.

Wat een machtig prachtig feest…

Namens Niels,

een fijne dag…