Brief naar provincie en minister: Schors bomenkap in zijn geheel

Eén van de vaste brievenschrijvers aan deze site zoekt het nu wat hogerop. Carel Groothengel heeft een epistel verzonden aan deze site waarvan ook exemplaren zijn verstuurd aan de Commissaris van de Koning Andries Heidema alsmede Minister Kaisa Ollongren van Binnenlandse zaken- en Koninksrijksrelaties. Daarin roept de Gorenaar onder meer op om het besluit van de gemeente Hof van Twente om een deel van de bomen in de Haaksbergerweg, Oude Haaksbergerweg en Gondalaan te kappen, onmiddelijk een halt toe te roepen. Hij zegt dat daarin voor de hele gemeente een belang ligt, onder meer financieel. De hele brief is hieronder te lezen.

Onder verwijzing naar de brief van de gemeente Hof van Twente d.d. 13 juli 2018 met als onderwerp, Besluit over bomen Gondalaan, Haaksbergerweg en Oude Haaksbergerweg doe ik een beroep op u als commissaris van de Koningin om het besluit van burgemeester en wethouders van de gemeente Hof van Twente te schorsen en vervolgens op basis van uw eigen onderzoek te vernietigen. Dit recht heeft u op grond van artikel 266 van de Provinciewet. Ook al omdat de burgemeester in deze niet haar verantwoordelijkheid heeft genomen.

De reden waarom ik dit verzoek tot u richt is dat ik van mening ben dat het college van burgemeester en wethouders onvoldoende heeft afgewogen het belang van de gehele gemeente Hof van Twente tegenover de bewoners aan de Haaksbergerweg. Op het deel van de Haaksbergerweg kunnen 7 van de huidige 20 monumentale bomen worden behouden. Zoals in de brief van het college reeds is aangegeven kan de verontreiniging in de bermen, waarin deze bomen staan, duurzaam worden afgedekt om het risico op blootstelling aan asbest te voorkomen. Maar omdat de bewoners van de Haaksbergerweg kiezen voor een robuuste sanering en daarmee een schone leefomgeving volgt het college de wens van de bewoners om in dit gebied alle bomen in de tussenberm langs de parallelweg te verwijderen. Voor de Gondalaan-Oude Haaksbergerweg ligt het ingewikkelder. In de onderzoeken wordt geconcludeerd dat bijna alle monumentale bomen behouden kunnen worden. Ook daar wordt de verontreiniging in de bermen, waarin deze bomen staan, duurzaam afgedekt om het risico op blootstelling met asbest te voorkomen. De ruimte in de Gondalaan-Oude Haaksbergerweg is echter veel beperkter, waardoor de groeiruimte voor de bomen meer onder druk staat. Dat geldt voor zowel de groeiruimte bovengronds (ruimtegebrek met risico op aanrijdschade e.d.) als ondergronds (ruimte voor riolering en nutsvoorzieningen). Dit heeft consequenties voor een duurzaam behoud van de bomen in de toekomst. Alleen op puur financiële afwegingen wordt het besluit tot het rooien genomen.

Daarnaast heeft het college verzuimd conform artikel 3, lid 1 van de Bomenverordening Hof van Twente 2015 te handelen. Daarin staat dat:

Artikel 3 Monumentale bomen en bijzondere houtopstand
1. Burgemeester en wethouders hebben een lijst met monumentale bomen vastgesteld waar geen vergunning voor wordt afgegeven, tenzij sprake is van een ernstige bedreiging van de openbare veiligheid, noodtoestand of andere uitzonderlijke situaties.

Van een dergelijke situatie is geen sprake als ik de rapportages hierover nalees.

Ook is in dit geval de Bomencommissie nog niet formeel geraadpleegd.

Ik ben van mening dat voornoemde bomen een zodanige waarde vertegenwoordigen voor de totale gemeente Hof van Twente dat dit gegeven bij de afweging betrokken had moeten worden. In mijn ogen is het besluit in strijd met het algemeen belang. Daarnaast hebben de meeste bewoners aan de genoemde straten in het verleden de woning gekocht terwijl men wist dat de bomen er al lang stonden. Dat deze overlast opleveren in de vorm van blad etc. is in mijn ogen geen nieuw feit. In elk geval geen reden om de bomen te gaan rooien. De waarde van iedere boom kan volgens onderstaande berekening (die mij is aangereikt) op ruim € 200.000,00 per stuk worden gesteld. De afweging van de waarde die de bomen vertegenwoordigen en de bijdrage aan vermindering van het CO2-gehalte wordt op geen enkele manier in de totale afweging meegenomen.
De vitaliteit van de bomen zijn goed. De berekeningsfactoren zijn als volgt: Standplaatswaarde – stedelijk gebied = 0,9 Conditiewaarde – gezonde vitale boom = 1,0 Plantwijze – solitair = 1,0 Eenheidsprijs: f 9,- cm’ Diameter stamoppervlak = 160 cm De esthetische basiswaarde is dan: 0,25 X I1 X (160 cm)’ = 25600 cm’ (stamoppervlak) 25600 X f 9,- = € 230.400,-. Dit bedrag vermenigvuldigd met de reductiefactoren levert ons het volgende bedrag: € 230.400,- X 0,9 X 1,0 X 1,0 X 1,0 = € 207,360,-
Het gaat hier dus om een waarde van ruim € 2.000.000,00 dat zo maar vanwege wensen van de aanliggende bewoners wordt vernietigd.

Ik hoop dat ik hiermee voldoende het belang van de totale bevolking van de gemeente Hof van Twente heb aangetoond.

Eenzelfde brief zal ik ook sturen aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Met vriendelijke groet,

Carel Groothengel