PvdA zegt vertrouwen op in College van B&W

De lokale PvdA-fractie is helemaal klaar met het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hof van Twente. Aanleiding is de besluitvorming en communicatie rondom de monumentale eiken in de Gondalaan, Haaksbergerweg en Oude Haaksbergersweg. In een brief aan de gemeenteraad zegt fractievoorzitter Fred Rijkens dat nu is gebleken dat de raad voor de derde keer is misleid. In dit geval over de beschikbaarheid van een rapport van de bomencommissie tijdens de raadsvergadering van juli. Dat was er volgens Rijkens wel maar is de raad onthouden. In dat rapport werd geadviseerd om de bomen te behouden. Inmiddels is besloten om een groot deel van de bomen inderdaad te behouden. Volgens Rijkens gaat het daar nu niet meer om. “Dit heeft niets meer te maken met de vraag of bomen al of niet gekapt moeten worden dit heeft te maken met de vraag of een Raad op deze manier kan functioneren.” De volledige brief aan de raad is hieronder te lezen.

Fred Rijkens (r) in gesprek met Hans Leloux (l) van de actiegroep die met succes de bomenkap wist te voorkomen

 

Geachte Dames en Heren,

Ik heb contact gehad met de voorzitter van de bomencommissie. Deze commissie is door het College dringend verzocht om een advies uit te brengen over het rapport van de commissie voor het behoud van de bomen. Men wilde het rapport voor 18 juni hebben bij de gemeente in verband met de raadsvergadering. De commissie kreeg dat agenda technisch niet voor elkaar en is daarom pas de 20ste met een advies gekomen. Er lag dus tijdens de raadsvergadering in juli gewoon een advies bedoelt voor raad en college van de bomencommissie. Kijk gerust nog even op de website na wat het College hierover heeft gezegd en verbaas je.

Zoals u weet heeft zich in de Raad van juli rond de bomenkwestie een debat afgespeeld rond het vooraf beschikbaar zijn van een advies van de bomencommissie. Volgens de wethouder was met de bomencommissie afgesproken dat die achteraf zouden adviseren (de bomencomissie zegt echter van niets te weten over zo’n afspraak). Volgens de voorzitter was het verzoek aan de bomencommissie op de 14 juni onder grote druk gezet door de ambtenaar die dit namens het College vroeg. Het moest eerder en dan de 20ste terwijl dat feitelijk onmogelijk was voor de commissie. De voorzitter refereerde ook aan het feit dat het eerste advies van de commissie onder grote druk van men name de vertegenwoordiger van Arcadis tot stand was gekomen. Als ik de voorzitter goed begrijp werd hem min of meer duidelijke gemaakt dat men er van uit ging dat de commissie het eens zou zijn met de kap van de bomen. De voorzitter sprak van een onprettige situatie op dit punt.

Hij sprak in zeer negatieve bewoordingen over de gang van zaken rond deze kwestie. Hij gaf ook aan dat mensen die om zowel het eerste als het tweede rapport vroegen van de betrokken ambtenaar te horen kregen dat ze dat rapport niet verstrekten(???). De voorzitter had er herhaald malen op aangedrongen om de rapporten ter kennis te brengen van de Raad. Dat “doen we hier niet” omdat dat in het advies aan de raad werd verwerkt. Kennelijk met uitzondering van onwelvallige rapporten zoals dat van 20 juni jl.

Het moge duidelijk zijn;

– Nadat we in eerst instantie als fractievoorzitters geconfronteerd werden met onware verhalen over een akkoord van de bomencommissie, het akkoord van de bewoners en de urgentie wegens de acute dreiging voor de volksgezondheid,
– Nadat de GGD op een heel raar moment een rapport uitbracht waarin ze ondanks de opdracht van de Raad adviseerde om alle bomen te kappen waarvan de GGD volhoudt dat dit rapport in opdracht van het College was opgesteld (wat natuurlijk gewoon zo is)
– Wordt ons nu voor de derde keer een oor aangenaaid. Er is ons willens en wetens een advies van de bomencommissie onthouden en de bomencommissie ontkent dat er afspraken zijn gemaakt zoals de wethouder heeft geduid in de raadsvergadering. Dit terwijl die hele vergadering ging over de vraag of zo’n advies na een besluit van het College en de Raad (opvatting wethouder) zou moeten worden gegeven of vóór zo’n besluit (zoals onze verordening nadrukkelijk aangeeft)

Dit heeft niets meer te maken met de vraag of bomen al of niet gekapt moeten worden dit heeft te maken met de vraag of een Raad op deze manier kan functioneren. Mijn fractie heeft door dit laatste incident geen enkel vertrouwen meer in dit College. Het willens en wetens een onwelgevallig rapport achterover drukken is in strijd met alle beginselen van behoorlijk bestuur. Dat een College na de eerdere incidenten rond deze kwestie nu nog een keer zo iets uithaalt is echt ten hemel schreiend. Ook mijn fractie gaat een poging doen om dit besluit te laten vernietigen door de provincie. Het moedwillige onthouden van informatie op zo’n cruciaal punt is niet acceptabel.

Overigens heeft de wethouder op onze vraag wat hij zou doen als de commissie negatief zou adviseren gezegd dat hij zijn huiswerk over zou doen. We mogen er nu op rekenen dat hier weer sprake is van een grote massa gebakken lucht.

Namens de PvdA

Fred Rijkens