Groothengel geeft tekst en uitleg in open brief

Hij kaartte op persoonlijke titel de geplande bomenkap in de Haaksbergerweg aan bij de Provincie Overijssel en hoopte op een veto van Gedeputeerde Staten. Tevergeefs. De bomen gaan daar allemaal tegen de vlakte en over de herinrichting worden de aanwonenden, die minder moeite hebben met het rooien van de eiken, vanavond bijgepraat. Groothengel, lid van de schaduwfractie van de PvdA en in deze kwestie ook gesteund door zijn partij, stuurde deze site een open brief waarin hij nogmaals zijn ongenoegen uit. Daarnaast beraadt hij zich op vervolgstappen- of acties om de kap alsnog een halt toe te roepen. De ingezonden brief is hieronder te lezen.

Geen woorden voor…

Om eerlijk te zijn kan ik er met mijn volle verstand niet bij. Hoe is het mogelijk dat wij anno 2018 in onze gemeente besluiten om zo’n 22 bomen te kappen aan de Haaksbergerweg en Oude Haaksbergerweg terwijl daar geen enkele reden voor is te bedenken. Hoe is het ook mogelijk dat een partij als Groen Links en de helft van de SP en D66 evenals GB voor de kap van deze bomen stemmen in de Raad.

Die bomen staan daar al 150 jaar en volgens sommigen zelfs al 200 jaar. Wie heeft het recht om dit soort monumenten te kappen. Je zou zeggen niemand, tenzij er echt dringende redenen zijn om dat te doen. Dat geldt voor één, hoogstens twee bomen omdat die niet stabiel genoeg meer zijn maar voor de andere bomen is er absoluut geen enkele reden om te kappen. Gelukkig is de door de gemeente aangestelde bomencommissie het met mij eens. Deze heeft een negatief advies aan het College afgegeven.

Toch gebeurt het in de Hof van Twente. Door een gemeentebestuur en een Raad die mijlenver af staat van de inwoners van Goor. Want dat die in overgrote meerderheid tegen deze kap zijn is mij inmiddels duidelijk. Ook deze week kreeg ik nog weer een telefoontje over de kap van bomen bij de oude melkfabriek. Dit was niet gecommuniceerd met de buurt aan de Irisstraat en de Iependijk. Deze voelen zich dan ook duidelijk overvallen.

Voor mij is hier sprake van bestuurlijk vandalisme. De meerderheid van deze Raad en het College van burgemeester en wethouders zouden zich hier echt voor moeten schamen. Ik herhaal het nog maar weer een keer”: Twintig bomen van misschien wel 200 jaar oud tegen de vlakte, voor niks. Voor helemaal niks.

Nogmaals ik kan er met mijn hoofd niet bij, vraag me steeds weer af of ik nou gek ben of dat er toch iets aan de hand is met de mensen die zonder reden willen kappen. Voor mij zou het een gewetenskwestie zijn. Waar haal je het recht vandaan om iets wat al 200 jaar staat simpelweg om te kappen voor de open haard ? Onvergevelijk en verschrikkelijk. Ik heb er geen andere woorden voor. Alsof er al niet genoeg vernield is in Goor.

Carel Groothengel