Hobbelig knollenveld…

Het was landelijk nieuws: “Boomvergiftiger actief in Goor”, kopte de headline op de website van de NOS. Naast randdebielen die gebakken sponsjes verstoppen voor honden, hebben we nu dus ook bomenhaters. Aan de Mossendamsweg zijn zes monumentale eiken ingespoten met een één of ander giftig goedje. De reuzen zijn minstens 100 jaar oud en zullen door de vergiftiging langzaam afsterven. Ik snap dat niet, dat iemand de moeite neemt om gaten in stammen te boren en er iets giftigs in te proppen. Dat kan toch allemaal veel professioneler denk ik dan…

Neem een voorbeeld aan de gemeentelijke kap-experts hoe die het voor elkaar krijgen om op vakkundige wijze tientallen eiken tegen de vlakte te krijgen. Toch gek dat je daar dan niets over leest in landelijke media. Dus meneer of mevrouw de bomenhater, mijn advies: Sloop dat oude kippenhok, begraaf de asbestgolfplaten rondom de bomen en maak melding dat je asbest gevonden hebt. Zorg wel dat de asbest lekker diep zit, het liefst ook een beetje tussen de wortels. Zeker weten dat u héél snel van de bomen af bent en weer lekker in het zonnetje kunt zitten. Ze zullen u prijzen voor de vondst van dat gevaarlijke spul en de kap zal gezien worden als een noodzakelijk kwaad ter bescherming van de volksgezondheid.

Maar goed, wat volgt is gekissebis over de kosten om nieuwe bomen aan te planten aan de Mossendamsweg. Dit zou misschien wel eens 50.000 pegeltjes kunnen gaan kosten. Wat kost nieuwe aanplant voor al die andere mooie en gezonde, ik herhaal gezonde, gekapte bomen dan wel niet in de rest van Goor? Er is aangifte gedaan tegen de bomenhater. Nou, als er dan toch tegen iets of iemand aangifte gedaan moet worden, ken ik nog wel een hele andere organisatie die eerder aan de beurt mag komen voor een ferme tik over hun eigenwijze vingertjes.

Wat een ophef over een paar kuub Mossendams brandhout, terwijl aan de andere kant van Goor vrachtwagens vol stammen af en aan rijden en het aanzicht compleet geruïneerd wordt. En dat ook nog eens volstrekt nutteloos. Misschien is het terrein naast de Braakmolen wel een goede plek om een nieuw bos aan te leggen in het kader van herplanting. Het oude, nu braakliggende, zwembadterrein is per slot van rekening ook al perfect opgeknapt. Een prachtig hobbelig knollenveld, vol met hondendrollen en wollen shoarma-machines. Of zou dat een nieuw, hip en groen projectje “urban farming” zijn om de aandacht een beetje af te leiden?

Namens Niels,

een fijne dag…