Boek over boeren van Goor

De Stichting Heemkunde legt op dit moment de hand aan boek over de geschiedenis van de Marke Kerspel Goor. Met marke wordt het genootschap van boeren bedoeld, in dit geval in het buitengebied van ’t Twentse Haagje. Aan de hand van een denkbeeldige wandeling door het gebied van het vroegere genootschap worden in dit omvangrijke boek van ruim 600 pagina’s alle panden, ruim 165 stuks, in ogenschouw genomen. Wanneer en door wie zijn die gebouwen gesticht, welke (neven)beroepen werden er uitgeoefend, van welke boerderij kwam de “introuwende partij”, hoe heeft de omvang van het bedrijf zich in de loop der jaren ontwikkeld. Kortweg een uitvoerige geschiedenis van de boeren van Goor. In de komende periode volgen er meerdere passage op Goorsnieuws in aanloop naar de verkoop, welke start op 19 oktober. Het boek is nu ook al te bestellen op www.shm.nl

De Marke Kerspel Goor (1) 

Borgmannen

…Het verenigd college van borgmannen van Goor had een grote stem in zowel het kerkbestuur als het stadsbestuur. Ze hadden o.a. het collatierecht (het recht om de dominee en de schoolmeester te benoemen), terwijl ze in het stadsbestuur meerdere zetels bezetten. Op een  borg resideerde de leenman van de bisschop, de graaf van Goor.

Deze werd geholpen door zogenaamde borgmannen, die voor hun diensten stukken land in leen kregen van de graaf van Goor. Deze borgmannen woonden aanvankelijk op of nabij de borg in Goor. Toen in 1248 de graaf van Goor vanwege wangedrag werd ontslagen, gingen bovengenoemde Goorse borglenen over in gewone lenen, dus zogenaamde Stichtse lenen van de bisschop van Utrecht.

In 1922 kwam aan alle bijzondere rechten van de borgmannen een einde bij de benoeming van ds. W.G. Planten. Dit was de laatste keer dat zij van hun collatierecht gebruik maakten. In de 14e eeuw waren er nog 20 borgmannen rondom Goor waaronder Kerspel Goor…