Ingezonden brief Carel Groothengel

Hij klimt geregeld in de pen om zijn licht te laten schijnen over de gebeurtenissen in ’t Twentse Haagje: Raadslid Carel Groothengel.  Ook vandaag heeft hij dit weer gedaan voor Goorsnieuws.nl en hij schrijft over de bomenkwestie.

De intussen beroemde eiken

Zoals Alberta Groteboer al in haar brief aan de gemeente duidelijk heeft gemaakt kon eigenlijk niemand in 2014 bezwaar maken tegen de kap van de monumentale bomen. De gemeente geeft in de omgevingsvergunning aan dat de monumentale bomen niet gekapt zouden worden. Als er al een monumentale boom gekapt moet gaan worden dan zal de commissie hierover vooraf geraadpleegd worden.

Een normaal mens zal dus tegen deze omgevingsvergunning geen bezwaar maken omdat je denkt dat de bomen voldoende beschermd zijn. Als je dan door een brief aan de Minister van Binnenlandse Zaken te sturen er door het antwoord van de Minister achter komt dat je bezwaar had moeten maken in 2014 dan denkt een normaal mens dat deze redenering de wereld op zijn kop is. Ook geeft de Minister aan dat een bezwaar tegen het besluit van 12 juli 2018 volgens haar de 2e mogelijkheid is.

Omdat dit besluit niet voor bezwaar en beroep was opengesteld denkt een normaal mens dat de gemeente deze vormfout zal herstellen. Niets van dit alles dus. De gemeente Hof van Twente blijft halsstarrig vasthouden aan haar denkwijze van wat wij doen is goed. Omdat ik op de laatste bijeenkomst over de bomen bij De Bebsel in de gaten kreeg dat naast de wethouder ook zijn ambtenaren deze halsstarrige houding aanhingen heb ik alsnog gevraagd om mijn eerdere brieven als een bezwaarschrift te zien.

Vanmorgen het bericht gekregen dat mijn brief buiten de wettelijk gestelde termijn van 6 weken valt maar dat ik wel moet motiveren waarom ik de termijn heb overschreden.

De coalitie heeft in haar visiedocument 2018 – 2022 staan dat:

Besturingsvisie

Wij vinden het van belang dat we het goede behouden en ons verder verbeteren. Dit is ook in het belang van onze inwoners. Daarnaast bieden wij duidelijkheid over kwesties die inwoners van Hof van Twente direct raken. Wij willen nabij besturen en ons met verantwoordelijkheid inzetten voor de belangen van Hof van Twente. Ook wordt met regelmaat het woord transparantie ten tonele gevoerd.

Als het er op aankomt zie je met regelmaat in en buiten de gemeenteraad dat de coalitie niets heeft met de minderheid. Dit kwam nogal duidelijk naar voren in de laatste raadsvergadering waarin Fred Rijkens vragen stelde over de bomen. Hij werd niet beantwoord door de wethouder in het vragenuurtje en kreeg als enig antwoord de mantra “u krijgt de antwoorden deze week schriftelijk”. Geen enkele partij nam het voor hem op in zijn poging om een mondeling antwoord te krijgen. Als dit in een andere gemeente was gebeurd zou het einde oefening zijn geweest voor de wethouder. Alleen in de gemeente Hof van Twente kan dit ondanks hun eigen besturingsvisie.

Over de bomen in Goor word ik met regelmaat gebeld of krijg ik e-mails. De laatste melding die ik kreeg was of ik ook tegen was op de verminking van de bomen. Dit gebeurt aan de Haaksbergerweg. Men gaat dicht langs de bomen waarbij wortels worden weggezaagd. Wellicht wordt dan achteraf gemeld dat deze bomen hun stabiliteit kwijt zijn en dat ze gerooid worden. De meeste meldingen tonen bijval een enkele niet. De meest gehoorde opmerkingen zijn dan dat het college geen enkel gevoel heeft bij Goor. Hieruit trek de conclusie dat het college nog veel werk heeft te doen met de besturingsvisie.

Een normaal mens,

Carel Groothengel