Schaars goed…

Het is maandagmiddag en ik zit zoals gewoonlijk op m’n versleten poefje in onze zonnige serre met een pot koffie en m’n laptop. Ik surf een beetje langs verschillende nieuwssites en sta wat langer stil op de website van ‘Follow the money’. Als rasechte conspiracy-believer spreken de artikelen mij bijzonder aan over al het “vuil” in de wereld. Ik word altijd een beetje opstandig als ik een paar verhalen heb gelezen die vaak z’n weerga niet kennen. Als het nu gaat over de fabriek des doods Eternit of over hoe ongelofelijk oneerlijk gehandeld is in het onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede, je valt bijna van je stoel. En niemand die zich er druk over schijnt te maken. Niemand die klaarblijkelijk de echte verantwoordelijken achter de tralies wil hebben en nergens is in de maatschappij compassie te vinden voor de onschuldigen die ten onrechte een heel diep ravijn zijn ingedreven.

Waar maken we ons dan allemaal eigenlijk wél druk om? vraag ik me af. Nederland maakt zich druk om een stelletje cultuurverdedigers die een stukje snelweg blokkeerden zodat anti-Zwarte Pieten demonstranten niet konden passeren. Die mensen riskeren dus echt een behoorlijke straf omdat het heel gevaarlijk was wat ze hebben gedaan, volgens het Openbaar Ministerie. En ze hebben ook nog eens inbreuk gemaakt op het recht van demonstratie van die Sylvana-aanhangers.

Moet je nagaan dat daar dus echt een Officier van Justitie serieus mee bezig is. Dat een rechter daar z’n kostbare tijd aan moet verdoen. Dat dat de maatschappij duizenden en duizenden euro’s moet kosten en dat uiteindelijk iedereen weet dat de blokkeerders er met een boete of milde taakstraf vanaf gaan komen. Wat een circus. Wat een symboolpolitiek. Toen de politie zelf actie voerde voor een betere CAO en het thema ‘rustig aan’ op de snelweg ontrolde, hoorde ik geen enkele Officier mekkeren over het feit dat politie-colonnes het verkeer ophielden op snelwegen. Was dat geoorloofd? Was dat niet gevaarlijk? Ik heb persoonlijk liever dat ze het houden bij een paar weken geen bonnetjes uitschrijven.

Laten we ons eens druk gaan maken om zaken die er echt toe doen. Russen die met afluisterapparatuur in bosjes liggen en lukraak mensen vergiftigen. Witte boorden-criminelen aanpakken die zich bankiers noemen en een heel land tot hun slaaf maken. Laten we nu eindelijk eens recht gaan doen aan de onschuldige slachtoffers van de MH17. Laten we eens opkomen voor onze eigen mensen die onrecht ontmoeten in hun leven én…laten we de Leeuwerikstraat ratten-vrij maken. Maar goed, daar is lef voor nodig.

Lef, het schaarste goed van deze tijd…

Namens Niels,

een fijne dag…