Boek over Haanstra’s film Fanfare

Er wordt volgende week dinsdag, 23 oktober, een boek gepresenteerd over de film Fanfare van de Goorse filmmaker Bert Haanstra. Het is dan precies 60 jaar geleden dat de filmklassieker van Haanstra, in première ging en 11 jaar geleden dat Haanstra op 81-jarige leeftijd overleed. Het boek onder de titel ‘De zomerse Fanfare van 1958’ wordt tijdens een speciale middag ten doop gehouden in museum Singer in het Noord Hollandse Laren. Het boek neem de lezer terug naar de film Fanfare, die met 2,6 miljoen bezoekers nog steeds de op één na meest bezochte Nederlandse speelfilm ‘aller tijden’ is. Het boek, uitgebracht door Nabij Producties in Nijkerk, is geschreven door Ronald van de Vate die in 2016 ook het boek ‘In het voetspoor van Bert Haanstra’ schreef.

In het nieuwe, 96 pagina’s tellende, boek wordt duidelijk hoe het idee voor de film ontstond, wie wie Alexander Mackendrick was die Haanstra adviseerde over het scenario. Ook komt er een antwoord op de vraag waarom Giethoorn en Diever als filmlocatie zijn gekozen destijds. Ook is te lezen wie de productie- en crewleden waren en elke acteurs en musici er meededen. Daarnaast zijn er naast filmlocatie-foto’s door Bert Haanstra getekende storyboards en filmaffiches afgebeeld alsmede het enige bewaard gebleven affiche van de Fanfare-filmvoorstelling in Giethoorn. Bert Haanstra groeide op in de Goorse Iependijk.

Ronald van de Vate

Gerelateerde berichten