Boek over Haanstra’s film Fanfare

Er wordt volgende week dinsdag, 23 oktober, een boek gepresenteerd over de film Fanfare van de Goorse filmmaker Bert Haanstra. Het is dan precies 60 jaar geleden dat de filmklassieker van Haanstra, in première ging en 11 jaar geleden dat Haanstra op 81-jarige leeftijd overleed. Het boek onder de titel ‘De zomerse Fanfare van 1958’ wordt tijdens een speciale middag ten doop gehouden in museum Singer in het Noord Hollandse Laren. Het boek neem de lezer terug naar de film Fanfare, die met 2,6 miljoen bezoekers nog steeds de op één na meest bezochte Nederlandse speelfilm ‘aller tijden’ is. Het boek, uitgebracht door Nabij Producties in Nijkerk, is geschreven door Ronald van de Vate die in 2016 ook het boek ‘In het voetspoor van Bert Haanstra’ schreef.

In het nieuwe, 96 pagina’s tellende, boek wordt duidelijk hoe het idee voor de film ontstond, wie wie Alexander Mackendrick was die Haanstra adviseerde over het scenario. Ook komt er een antwoord op de vraag waarom Giethoorn en Diever als filmlocatie zijn gekozen destijds. Ook is te lezen wie de productie- en crewleden waren en elke acteurs en musici er meededen. Daarnaast zijn er naast filmlocatie-foto’s door Bert Haanstra getekende storyboards en filmaffiches afgebeeld alsmede het enige bewaard gebleven affiche van de Fanfare-filmvoorstelling in Giethoorn. Bert Haanstra groeide op in de Goorse Iependijk.

Ronald van de Vate

Gerelateerde berichten

  • Expositie en veel media-aandacht voor Bert Haanstra8 april 2016 Expositie en veel media-aandacht voor Bert Haanstra Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Bert Haanstra komt er in het Goors Historisch Museum een tentoonstelling over deze beroemde Gorenaar, die zijn jeugd in de Goorse […]
  • Haanstra, gestampte meisjes en Beatline…30 november 2018 Haanstra, gestampte meisjes en Beatline… De evenementenkalender voor dit weekeinde meldt allereerst de avond ter ere van Bert Haanstra (foto) in De Reggehof. De Goorse cineast wordt wederom herdacht met een boek van Ronald van de […]
  • Goorse deel Bert Haanstra-pad in gebruik genomen17 april 2016 Goorse deel Bert Haanstra-pad in gebruik genomen Het Goorse gedeelte van het Bert Haanstra-pad zoals het is beschreven in het boek van Ronald van de Vate, is vanmiddag in gebruik genomen. Dit na een bijeenkomst in de De Reggehof, waarbij […]
  • In het voetspoor van Bert Haanstra, nieuw boek over Goorse cineast22 maart 2016 In het voetspoor van Bert Haanstra, nieuw boek over Goorse cineast Bijna twintig jaar na zijn overlijden leeft Bert Haanstra nog altijd voort. Het nieuwe boek over de beroemde Goorse cineast, die als eerste Nederlander een Oscar won, verschijnt op 7 april […]
  • Eeuwfeest Haanstra met wandelpad door Goor20 januari 2016 Eeuwfeest Haanstra met wandelpad door Goor Hij zou bij leven, volgend jaar 100 jaar zijn geworden. De Goorse cineast Bert Haanstra. Hij werd geboren in het buurtschap Espelo bij Holten en groeide op in de Goorse Iependijk. De […]