#I am Friesland…

Met verbazing heb ik vorige week zitten kijken naar het programma RTL Late Night met Twan Huys. Opruiertje Jenny Douwes, voorvrouw van de Friese actiegroep Project P, werd me daar toch even te kakken gezet. Jenny heeft een eis tegen zich horen uitspreken van een taakstraf en zelfs een voorwaardelijke gevangenisstraf voor opruiïng. Volgens het Openbaar Ministerie is ze hét criminele master-mind achter de snelwegblokkade die verhinderde dat anti-Pietendemonstranten vorig jaar konden afreizen naar Dokkum om te protesteren.

In heel dit proces gaat het er al lang niet meer om wat je nu allemaal wel of niet van Zwarte Piet vindt en welke politieke waarden en normen je nastreeft. Het gaat niet om discriminatie of slavernij. Ook gaat het niet meer om het verdedigen of juist verhinderen van een onschuldig kinderfeestje. Het gaat hier namelijk om heel iets anders, om iets wat de rechtsstaat niet kan accepteren. Het gaat hier, wederom, over ondermijning. Mensen die het recht in eigen hand nemen omdat ze vinden dat de overheid hun rechten niet goed heeft verdedigd.

Tja, en dan moet je net de Friezen hebben. Friesland, waar het woord ‘nationalisme’ geen vies woord is. Ze spreken hun eigen taal en liever nog hadden ze grensbewaking aan hun provincie grenzen. Blijf met die gekkigheid maar lekker in de Randstad. ‘Geen polonaise in ons Friesland!’ roeptoeterde de grote club aanhangers van Jenny voor het gerechtsgebouw. Een groep die later, door verschillende media, het label “stugge Friezen” kreeg. In mijn ogen zijn het helden. Niet zozeer omdat ze een mythisch figuur in leven proberen te houden, maar vooral omdat ze opstaan tegen de teloorgang van de manier hoe zij willen leven en met elkaar. Een grens willen trekken tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Hetzelfde wat “Ank’s brigade” afgelopen weekend in onze Hof heeft geoefend: tegenstand bieden aan de Randstad die hier de boel komt leegroven.

Het recht in eigen hand nemen. Op het moment dat dat gebeurt, als mensen gevangenisstraffen gaan riskeren om hun levensstijl te beschermen, dat je als simpele burger in het tenenkrommende programma RTL Late Night te kakken wordt gezet, dan heb je als overheid inderdaad niet goed op je mensen gepast. Dan heb je totaal niet aangevoeld waar de schoen begon te wringen. Dan ben je grof nalatig geweest en heb je je taak als “waakhond en hoeder” ernstig verwaarloost. Wat een misbaksel dat je dan uiteindelijk die mensen gaat vervolgen die gedaan hebben wat jij had moeten voorkomen. # I am Friesland!

Namens Niels een fijne dag,

en tot over twee weken…