Vaccinatie-oproep voor Goorse 14-jarigen tegen meningokokkenziekte

Alle jongeren, geboren tussen 1 mei en 31 december 2004, uit Goor en de andere kernen in de Hof van Twente hebben een uitnodiging ontvangen voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. Op dinsdag 6 november kunnen de 14-jarigen tussen 16.00 en 20.00 uur bij het consultatiebureau in de Goorse Grotestraat de prik halen.

De reden voor deze extra vaccinatie is een toenemend aantal besmettingen met Meningokokken type W sinds 2015. In de gemeente Hof van Twente zijn 310 jongeren opgeroepen door het RIVM en de GGD Twente. In 2019 worden alle overige 14 jarigen en alle 15 t/m 18 jarigen opgeroepen

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. De bacterie verspreidt zich door de lucht, via druppeltjes vocht (bijv. bij hoesten, niezen of zoenen door een besmette persoon). Bij gezonde mensen veroorzaakt de bacterie meestal geen ziekteverschijnselen. In zeldzame gevallen kan de bacterie in het zenuwstelsel komen en hersenvliesontsteking veroorzaken. Als de bacterie in de bloedbaan komt, kan hij bloedvergiftiging veroorzaken.

De keuze om jongeren te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen jongeren in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Meer informatie is te vinden op de campagnewebsite www.deelditnietmetjevrienden.nl. Op deze campagnewebsite staan ook verhalen van jongeren en ouders die te maken hebben gehad met meningokokkenziekte.