Criminele systeem-stropdassen…

Zoals de Koning zei tijdens zijn Troonrede: Nederlanders zullen gaan merken dat het beter gaat. Koop die auto en vervang nu eindelijk dat versleten bankstel. Boek dat tripje naar Kaapverdië en laat Expert aanrukken met die nieuwe dubbel-inch breedbeeld LED-tv. Het gaat ons per slot van rekening allemaal voor de wind…toch?

Tijdens de crisis moest de belastingbetaler de grootste criminelen van Nederland redden. Financiële instellingen stonden op omvallen. Miljarden zuur verdiende centjes pompte Woutertje in het zinkende schip. Het waren “systeembanken” en ze failliet laten gaan zou rampspoed betekenen. Een noodzakelijk kwaad dus. Nu, jaren later, zijn de criminelen weer boven Jan net zoals hun salarissen. Niemand, herhaling niemand, heeft ook maar één dag achter de tralies gezeten voor frauduleus handelen of andere wantoestanden bij de banken. De grootste bandieten dragen geen tattoos maar stropdassen.

Vervolgens vraagt het Slotervaart-ziekenhuis en de IJsselmeergroep-ziekenhuizen, uitstel van betaling aan. Doorgaans een voorbode van een faillissement. De minister stond erbij en keek er naar en liet de bende failliet gaan. Hij kwam niet verder dan: “Het is geen taak van de overheid om ziekenhuizen te redden”.

Ik zie op televisie een ontredderde man wiens vrouw in het Slotervaart is opgenomen omdat ze terminaal ziek is. Ik zie dat ze met hulpbehoevende oude mensjes aan het zeulen zijn naar andere ziekenhuizen. Ik zie zusters met tranen in de ogen over de afdeling slenteren en zo goed en kwaad als het kan toch nog een beetje troost geven aan de mensen die over zijn gebleven.
We hebben hier te maken met echte mensen, met echte zieken, met situaties waar je nooit in wenst te komen. Het gaat hier niet over slechte hypotheken of foute investeringen, over criminele woekerpolissen of risico’s op papier…het gaat over mensen!

Wat gaat het toch lekker in Nederland. Economische voorspoed voor iedereen. We verkiezen het redden van criminele banken boven het redden van ziekenhuizen. We ruilen onze ‘verzorgingsstaat’ schaamteloos in voor een ‘verzekeringsstaat’ en laten ons indoctrineren door mensen die er voor zorgen dat ze er later zelf warm bij zitten bij Shell, Unilever, ABN of bij een ziekenhuis wat wel winst maakt.

Het gaat ons inderdaad allemaal voor de wind …om trots op te zijn.

Namens Niels,

een fijne dag…

Gerelateerde berichten

  • Hobbelig knollenveld…18 september 2018 Hobbelig knollenveld… Het was landelijk nieuws: “Boomvergiftiger actief in Goor”, kopte de headline op de website van de NOS. Naast randdebielen die gebakken sponsjes verstoppen voor honden, hebben we nu dus […]
  • Vijand van binnenuit…28 mei 2019 Vijand van binnenuit… Soms snap ik er geen jota van hoe dingen tot stand komen. Waarom gebeuren dingen zoals ze gebeuren? Waarom zeggen mensen de dingen die ze zeggen terwijl ze weten dat ze zó ontzettend fout […]
  • Leef van de wind…22 maart 2016 Leef van de wind… Hoe mooi zou het zijn als je kunt leven van de wind. Op bedrijventerrein Zenkeldamshoek proberen ze naast rijk worden van afval, ook rijk te worden van de wind. De bedoeling is om een […]
  • Dapper…1 november 2016 Dapper… Heerlijk! De Sinterklaas-tijd komt er weer aan en dat staat de laatste jaren synoniem voor  verkneukelen aan allerlei onzinnig gebrabbel van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Het is […]
  • Winnaar…6 maart 2018 Winnaar… Gisteren verjaarde ik. Weer een jaartje erbij en daarmee staat de teller op 39. Vroeger was je verjaardag een dag waar je weken naar uit keek, waar je nachten niet van kon slapen. Het was […]