Kummel haalt keihard uit naar Unie van Waterschappen

Marcel Kummel heeft bij zijn laatste algemene beschouwingen van het waterschap Vechtstromen keihard uitgehaald naar de Unie van Waterschappen (de overkoepelende organisatie van de waterschappen in Nederland). De Unie wilde in de tweede helft van dit jaar een nieuw belastingplan doordrukken. VVD Vechtstromen vond dat de Unie wel heel kort door de bocht ging en vroeg in een unaniem aangenomen motie door het Algemeen Bestuur van waterschap Vechtstromen meer tijd omdat er te veel haken en ogen zaten aan het nieuwe plan.

De motie van Kummel en de VVD verspreidde zich als een olievlek door waterschapsland. Onlangs stelde de Unie voor dan maar een gedeeltelijk besluit te nemen over het plan. Kummel: “Gedeeltelijk genomen, niet terug te draaien besluiten zullen het vervolgproces in hoge mate frustreren. Immers, ruimte voor aanpassingen worden geblokkeerd door die onomkeerbare besluiten”. De VVD-voorman vindt ‘de opstelling van het Unie-bestuur een drammerige manier van slinkse politiek bedrijven: broddelwerk!” De VVD-voorman ziet liever een renovatie van het bestaande belastingstelsel dan ‘de hele boel over hoop halen’. Volgende week woensdag praat het Algemeen Bestuur van Vechtstromen over een voorstel naar de Unie.

De VVD-voorman die niet meer meer verkiesbaar is bij de waterschapsverkiezingen volgend jaar maart, maakte zich bij de algemene beschouwingen ook zorgen over de langlopende schuldenlast (460 miljoen euro in 2022) bij waterschap Vechtstromen. “Ook de lastendruk zal de komende jaren onder spanning staan omdat er tijdig moet worden ingespeeld op extreem droge periodes, zoals afgelopen zomer”, aldus Kummel.