Hof van Twente wordt vierde fairtrade-gemeente van Overijssel

Als alles wordt goed gekeurd door de landelijke jury van de fairtrade gemeente-campagne, en daar heeft het alle schijn van, wordt de gemeente Hof van Twente de vierde fairtrade-gemeente in Overijssel. Om voor de titel in aanmerking te komen dient het proces om in de gemeente meer met fairtrade te doen voortgang te laten zien. Dat wil zeggen dat de gemeente zelf, en een aantal supermarkten, winkels, horeca, bedrijven en instellingen in Goor en omgeving fairtrade-producten verkopen en gebruiken. Daarnaast zijn er ook scholen en kerken die fairtrade zijn geworden of zich daarop voorbereiden. Als alles volgens plan verloopt kunnen de bekende oranje fairtradebordjes in maart onder de plaatsnaamborden worden gehangen.

Op de site van www.fairtradehofvantwente.nl is hiervan een overzicht te vinden naast veel andere informatie. Fairtrade staat voor een eerlijk loon voor kleine boeren, handwerkslieden en bedrijven in verre landen die producten leveren zoals koffie, cacao, rietsuiker, thee en bananen, maar ook allerlei non-food cadeau artikelen zoals die ook in de wereldwinkels worden verkocht. Fairtrade garandeert hen als boeren en kleine coöperaties een eerlijke prijs zodat er een eerlijk loon verdiend wordt en de kinderen naar school kunnen en niet hoeven te werken voor het inkomen van de familie.

Annelies Heeres van de Kerngroep Fairtrade Hof van Twente: “We hebben er hard aan getrokken om de Hof fairtrade te laten worden. Internationale samenwerking via fairtrade is een kwestie van fatsoen als je ziet hoe rijk we hier zijn en hoe makkelijk je kan bijdragen aan een menswaardig bestaan van arme mensen in een ver land. In de ruim 2 jaar dat we als Kernteam met Fairtrade bezig zijn, zien we dat de bewustwording voor Fairtrade in Hof van Twente groter is geworden. Ook bij de schooljeugd.

Annelies Heeres (foto rechts)