DUURzaam…

Nederland is in de ban van het milieu. Het akkoord van Parijs in 2015 en de aanstaande klimaattop in Polen. Inderdaad Polen, het land waar ze nog nooit gehoord hebben van vloeistof dichte vloeren bij tankstations en waar afdankertjes van de autoindustrie naar toe worden getransporteerd om een vervuilend 2e leven te krijgen. Uitgerekend in dat land gaat er gepraat worden over het klimaat en hoe we verdere vervuiling kunnen tegen gaan.

Verduurzamen is een goede zaak. Groene energie is de toekomst. Zonnepanelen, warmtepompen, gasloos en windmolens. Ik ben er allemaal voor, bij dat laatste trouwens alleen op bepaalde plekken. Maar…is Nederland daar wel klaar voor? Zolang ik nog verhalen hoor over verdere uitbreiding van Schiphol, heb ik er een hard hoofd in. Ik wil best verduurzamen, m’n dak vol panelen en sluit het gas maar af. Een nieuwe CV ketel die draait op non-fossiele brandstof, bouw maar in, liever gisteren dan vandaag. Rijden in een hybride of elektrische auto? Mooi, lijkt me prachtig, het liefst een Tesla. Helaas gaat het allemaal niet gebeuren, niets van dat alles.

Decennia lang zijn burgers uitgeperst en als belastingslaaf gebruikt door overheden. De meeste gezinnen houden net hun kopje boven water. Er is geld voor een dak boven je hoofd, je kunt eten en drinken en af en toe iets extra’s. De meesten kunnen zich net redden en daar houdt het ook zo’n beetje op. Ik weet niet hoe de balans van uw huishoudboekje er voor staat, maar in huize Kremers is er geen geld over om voor duizenden euro’s panelen op het dak te leggen, laat staan voor een peperdure warmtepomp en over een nieuwe elektrische auto nog maar te zwijgen.

‘VerDUURzamen’, het woord zegt al genoeg. Mensen zijn door het uitmelk-beleid nooit in staat geweest genoeg over te houden om nu te kunnen handelen. Als Nederland echt wil verduurzamen, zal de overheid met bakken en bakken geld over de brug moeten komen om u en mij te helpen de klimaatdoelen te realiseren. Neem eens een kijkje bij onze oosterburen bijvoorbeeld. Een ingenieus subsidiestelsel waarbij de burger geen cent van te voren hoeft te investeren maar in plaats daarvan de overheid steeds kleine beetjes terug betaalt door de besparing die ze maken. Je voelt het dus niet direct in je portemonnee. In Nederland gaat het precies andersom. Hier moet je eerst zelf tienduizenden euro’s eigen geld investeren, wat de meesten niet hebben, om over een jaar of 10 quitte te spelen. Geen mens begint daar toch aan? Gedoemt te mislukken, ook al hou je 20 klimaattoppen.

Daar ligt nu volgens mij een prachtige kans voor onze gemeente. Hoe mooi zou het zijn dat wij, met onze Hof, als enige op het lijstje staan van eerste gemeenten die het helemaal anders hebben gedaan! Dat zou toch veel mooier zijn dan derde fairtrade gemeente in Overijssel zijn, ten behoeve van ergens ver weg. Hou op met dat sociaal wenselijke linkse flauwekul gezemel en maak eens werk van klimaat!

Namens Niels,

een fijne dag…