Houw’n

Houwerieje in Wiene. Het schijnt weer ouderwets te zijn geweest rond de feesttent aan de weg van Goor naar Delden.  Maar laten we nu niet doen alsof de jeugd van tegenwoordig nergens meer voor deugt. Dit soort vechtpartijen is van alle tijden. Ik vraag mij alleen af waarom het maar blijft gebeuren?

Ik ben er zelf niet bij geweest en kan alleen afgaan op horen zeggen en de berichtgeving in de media. De hele avond schijnt er al iets gebroeid te hebben tussen bepaalde groepen. Daarvoor loopt tegenwoordig externe beveiliging in en rond de tent, denk ik dan. Die heeft het ook gesignaleerd. Waarom is er toen niet meteen ingegrepen? Dat ingrijpen kan op verschillende manieren. Ik snap ook dat verwijderen uit de tent een boel commotie oplevert en een allerlaatste middel is. Maar de beveiligers hadden er, in samenwerking met de organisatie, op toe kunnen zien dat er in ieder geval geen alcohol meer geschonken wordt aan de lastpakken. Nu is pas diep in de nacht (vier uur!) overgegaan tot daadwerkelijke actie. Met jongens (en ook meisjes) van 19, 20, die tot aan de neusgaten vol zitten met alcohol, is het dan ineens een stuk ingewikkelder communiceren.
Nog zoiets, de eettentjes. Een haard waarin vechtpartijen op een feestweide prima kunnen aanwakkeren. De tent stroomt leeg en dan begint het dringen voor een patatje of broodje frikadel. Een scheef woord hier, een kleine duw daar en hupsakee, de rapen zijn gaar. Waarom sluiten die keetjes niet voordat de tent dichtgaat? Jammer dan voor die paar centen omzet, maar het feest eindigt gegarandeerd een stuk rustiger en de weide is eerder leeg.
Waar ik mij trouwens over verbaasd heb, is dat één van de agenten in Wiene geen aangifte van mishandeling heeft gedaan. Hij erkent dat er sprake was van geweld, maar wil om de lieve vrede het er maar bij laten. Da’s op zich loffelijk en begrijpelijk, maar ook een vrijbrief voor herhalingen. Burgers wordt op het hart gedrukt om toch vooral aangifte doen, dan moet de politie toch op z’n minst het voorbeeld geven?

Bert Schabbink