Zo oud als de weg naar Rome

Foekepotten en School- en Volksfeest zijn rijke en één van de oudste Goorse tradities met zelfs landelijke bekendheid. Maar de paardenmarkt in ’t Twentse Haagje heeft van oorsprong veel meer landelijke allure en historie. Sinds 1362. Inderdaad, al in het tweede deel van de middeleeuwen kwamen paardenhandelaren naar Goor om te handelen met vee. Anno 2018 heeft Goor nog altijd één van de grootste paardenmarkten van het land. Voor de dauw verzamelen zij zich komende vrijdag ook weer op de Schoolfeestweide en traditiegetrouw zal het weer een gezellige happening worden. Reden voor de redactie van Oald Goor om oude prenten te tonen toen de paardenmarkt nog plaatsvond op een andere plaats (veelal aan de Iependijk) in Goor. Een fotoreeks:

± 1898. Paardenmarkt in de Hengevelderstraat. Links de oude RK-Kerk.

Gerelateerde berichten

  • De eeuwenoude historie van de paardenmarkt in beeld9 december 2015 De eeuwenoude historie van de paardenmarkt in beeld De redactie van Oald Goor liet vorige week haar oog vallen op het bericht over de eeuwenoude traditie van de paardenmarkt. In Goor komen handelaren namelijk al vanaf de 1362 bijeen voor de […]
  • Al vroeg druk op Goorse paardenmarkt8 december 2017 Al vroeg druk op Goorse paardenmarkt Net na vieren meldden de eerste paardenhandelaren zich op het Schoolfeestplein in Goor en het werd daarna allengs drukker. Er werden meer paarden en pony's te koop aangeboden dan in de […]
  • Paardenmarkt van start14 december 2018 Paardenmarkt van start De Goorse Paardenmarkt is vanochtend rond vijf uur gestart toen de eerste paarden werden aangevoerd. Naast de handel in de edele viervoeters zijn er ook andere kramen met vooral eten […]
  • Een Shitlander voor een appel en een ei…12 december 2017 Een Shitlander voor een appel en een ei… De basisscholen waren vroeg uit. Dagen van te voren verheugden we ons al op deze ochtend. We kregen warme chocomel en kniepertjes met slagroom. We kochten stiekem kindervuurwerk. Van die […]
  • ‘Houd de traditie in ere…’9 december 2016 ‘Houd de traditie in ere…’ Het is een stukje Goorse traditie dat al sinds 1362 op de kalender staat en als het aan de Gorenaar ligt ook moet blijven. Een rondgang op het Schoolfeestplein vandaag leert dat het […]