Lerarentekort op basisscholen

Lege klassen en schoolpleinen dreigen. Er is op vijf ondervraagde basisscholen in Goor een tekort aan invallers. Dat blijkt uit een rondgang van Linde Lamers, die dit heeft onderzocht. De directie van de Goorse scholen maken zich ernstige zorgen over de summiere achtervang. 

De basisscholen in Goor hebben voldoende vastewerknemers, maar dit is niet het geval als het om invallers gaat. ” We zoeken op dit moment ziektevervanging, maar dat lukt ons niet,” vertelt Irene Gruppen, locatieleider van ’t Gijmink. Het vinden van een invaller is uiteindelijk wel gelukt, maar met veel moeite.

’t Gijmink is niet de enige school met dit probleem. Michiel van ’t Erve, directeur van de Prins Constantijn, legt uit: “We zitten wel eens met invalproblematieken; als we een invaller nodig hebben, krijgen wij het bericht dat er geen invaller beschikbaar is. Dan moet je een noodoplossing bedenken.” Noodoplossingen van de vijf scholen zijn bijvoorbeeld: groepen verdelen over andere groepen of een leerkracht laten werken op zijn vrije dagen. 


Als de genoemde opties niet mogelijk zijn, kan het zover komen dat kinderen naar huis moetenworden gestuurd, omdat er geen docent is voor de kinderen. “Ik heb nog nooit een klas naar huis hoeven te sturen, maar ik ben wel twee of drie keer bijna tot dat punt gekomen,” vertelt Maarten Bomans, directeur van de basisscholenPuntdak en de Wiekslag, “Één dag zal niet zoveel schade opleveren denk ik,maar het kan natuurlijk ook een keer voorkomen dat een collega een week ziek is en dat er dan geen vervanger is. Dan missen de kinderen wel gewoon vijf dagen onderwijs.”