-Plaats Titel-

Hoe lees je het nieuws? Hoe interpreteer je nieuws? Wat sla je er van op en wat verdwijnt direct weer van je harde schijf? De mate van de hoeveelheid die blijft hangen, ligt erg aan de manier waarop het geschreven wordt door de schrijver. Je kunt een titel van een stuk op verschillende manieren schrijven waarmee je de eerste perceptie van de inhoud een compleet andere wending geeft.

Afgelopen zaterdag kopten verschillende media de titel: “ProRail betaalde miljoenen voor grond aan handige jongens”. Hiermee zet de titel direct de toon dat deze “handige jongens” misbruik maken van hun positie en op een slinkse wijze aan miljoenen zijn gekomen. Als je vervolgens het artikel leest kom je tot de conclusie dat er eigenlijk een veel betere titel voor het verhaal is, namelijk “Klunzige ProRail betaalt door wanbeleid miljoenen aan grondeigenaar”. Kijk, en nu is de eerste indruk van wat je gaat lezen ineens heel anders.

Zo gaat het ook vaak als het over berichtgeving gaat: “Ontdekking wietplantage in woonwijk”, terwijl het gewoon een doorsnee burger is die vijf gedoogde plantjes achter z’n huis heeft voor eigen gebruik. Je zou ook kunnen schrijven: “Chronisch zieke patiënt berooft van zijn enige groene medicijn”. Welk sentiment wil je oproepen bij het publiek? Dat simpele grondeigenaren eigenlijk sluwe vastgoedmagnaten zijn die misbruik maken van publiek geld? Of dat je vooral een één of andere kliklijn moet bellen als je een vleugje medicinale wietgeur over je schutting gedeponeerd krijgt? En dat we in werkelijkheid eigenlijk veel beter met z’n allen volgend jaar wéér opnieuw meer moeten gaan betalen aan premies en chemische medicijnen? We gunnen de honderden miljoenen veel liever aan grote farmaceutische bedrijven en zorgverzekeraars in plaats van aan onze pensioenen? Als je het hebt over “over de ruggen” van anderen…


Journalistiek moet onpartijdig zijn. Het moet een neutrale weergave van zaken geven en niet vooringenomen oneliners klakkeloos overnemen. Zo papegaait de media ook continu over “criminele ondermijnende mortorbendes”. Nagepraat van Justitie die de bevolking een sentiment wil aanpraten over deze “bendes” en daarmee alles wat op een motor rijdt over dezelfde kam scheert. Net alsof elke club een “bende” is en als motief “criminaliteit” heeft. Volkomen uit z’n verband gerukt. Waarom schrijven ze niet gewoon neutraal zoals het hoort: “Bewezen criminele groeperingen weren uit onze samenleving”. Een goede journalist laat zich niet leiden of beïnvloeden door wat overheden graag willen dat hij opschrijft. Helaas een uitstervend ras.

Gelukkig zijn er ook plaatsen in onze media waar dat niet het geval is. Uit een gehouden media-onderzoek is gebleken dat onze eigen Goorse nieuwssite “Goorsnieuws.nl” de meest gelezen nieuwssite is als het gaat om lokaal nieuws…en dat is niet voor niets.
En dat daar één mannetje wekelijks op dinsdag flauwekul schrijft, suggestieve titels bedenkt, uitlokt, vaak onredelijk horkerig is en op het gemoed speelt, is meer dan genoeg.

Ik wens alle Gorenaren een fijne Kerst en een mooi 2019…dinsdag 8 januari meldt uw partijdige verslaggever zich weer…

Namens Niels,

een fijne dag…