Omwonenden beoogde Lidl-locatie: ‘wethouder Meulenkamp is niet integer’

Inwoners van de Kerkstraat, Laarstraat en De Wheeme hebben het helemaal gehad met wethouder Meulenkamp. Aanleiding is de procedure rondom de eventuele komst van een nieuwe Lidl-supermarkt aan de Kerkstraat. De buurt is daar fel op tegen en vreest groot gevaar voor de verkeersveiligheid. Volgens de buurtbewoners en andere belanghebbenden zegt Meulenkamp in onderlinge gesprekken dat hij er alles aan wil doen om de komst van de supermarkt daar tegen te houden maar heult hij ook met de vertegenwoordigers van de Duitse supermarktketen. “Wij vragen ons echt af hoe integer hij is” zeggen de belanghebbenden die niet bij naam genoemd willen worden. “Hij is in gesprekken met ons heel duidelijk maar laat aan de andere kant ook steeds weer onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor een inrit aan de Kerkstraat. Dat rijmt niet met elkaar.”

Gisteren besliste de Raad van State dat de omgevingsvergunning voor de komst van de Lidl moet worden goed gekeurd. Daarmee is het pleit nog zeker niet beslecht. Op 5 februari dient nog een zaak voor de bestuursrechter die gaat over de invloed van de komst van een inrit voor vrachtwagens aan de Kerkstraat, waarvoor inmiddels ook een vergunning verleend is, op de verkeersveiligheid. Daarover is door professor Lubach, een expert in regelgeving op het gebied van vergunningen, in opdracht van de belanghebbenden die tegen zijn, al eerder de conclusie getrokken dat die wel degelijk in het geding is als de Lidl in de Kerkstraat gevestigd wordt. Ook het aantal verkeersbewegingen in de Laarstraat en De Wheeme zal enorm toenemen.

De strijd om de komst van een Lidl-supermarkt aan de Kerkstraat woedt al jaren. Projectontwikkelaar ten Brinke wil het gebied al jaren ontwikkelen en heeft de panden inmiddels al aangekocht om de komst van de Lidl te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook, door anderen bedachte, alternatieve plannen zoals woningbouw met starterswoningen en appartementen.

Wim Meulenkamp