‘Viverion moet Tuindorp geheel en grondig renoveren’

In een bijeenkomst die deze week werden gehouden in ’t Badhoes op ’t Tuindorp hebben bewoners hun ongenoegen ge-uit over de geruchten dat de volkswijk niet in zijn geheel zou worden uitgevoerd omdat de kosten te hoog zouden zijn. De bijeenkomst was georganiseerd door de lokale PvdA en er waren ook vertegenwoordigers van Viverion aanwezig die de speculaties daarover tegen spraken. Toch is Carel Groothengel, vaste brievenschrijver, daar niet gerust op. Hij was aanwezig en schreef naar aanleiding van de discussie-avond een ingezonden brief die hieronder is te lezen.

Deze week ben ik aanwezig geweest bij een bijeenkomst in búurthuis ‘t Badhoes die georganiseerd was door de PvdA-fractie op verzoek van een aantal bewoners. Deze bijeenkomst was georganiseerd omdat er veel onrust was over de renovatie van ‘t Tuindorp. Er was een grote opkomst van de bewoners die hun ongenoegen en ongeloof uiten over de geluiden die de ronde deden dat de renovatie van ‘t Tuindorp slechts gedeeltelijk door zou gaan omdat de kosten te hoog zouden worden.

Er waren 2 personen namens Viverion aanwezig die er gedeeltelijk in slaagden om de geluiden de kop in te drukken door de aannemer de schuld te geven van de verwarring die was ontstaan. Ik kan mij echter niet aan de indruk onttrekken dat Viverion het een en ander bewust heeft laten gebeuren. In het verleden waren er duidelijk geluiden van Viverion dat de wijk zou moeten worden afgebroken. Ook heeft men eerder grote projecten gedraaid waar dit soort verwarring niet is ontstaan. Kortom Viverion heeft de nodige ervaring met grote projecten en met de communicatie daar omheen.

Ook is er in het Tuindorp de nodige irritatie over de aanpak van de overlast die de mensen ervaren van drugshandel en andere zaken. Men meldt dit bij Viverion én de gemeente en ze worden van het beroemde kastje naar de muur gestuurd. Ook voelt men onvoldoende steun van het opbouwwerk.
Ik ben van mening dat de politiek om meerdere redenen zou moeten besluiten dat de wijk het Tuindorp in stand gehouden moet worden:

  1. De wijk is monumentaal erfgoed en moet bewaard blijven voor de toekomst. De wijk Het Pathmos in Enschede is gerenoveerd en bewaard gebleven. Dit moet ook in Goor kunnen.
  2. De bewoners moeten evenals andere huurders een bepaald niveau van comfort krijgen zodat men kan blijven wonen.
  3. Goor moet goedkope en betaalbare woningen hebben en houden. Het is niet aanvaardbaar om iedereen op hoge huren te jagen en dit gedeeltelijk te compenseren met huurtoeslag.
  4. De wijk moet door de politiek in staat worden gesteld om mee te doen aan duurzame oplossingen zoals energiebesparing etc.

Kortom de wijk moet meer aandacht krijgen van de gemeente, politiek, Viverion en opbouwwerk zodat een ieder zich gewaardeerd voelt en trots is om in ’t Tuindorp te wonen.

Carel Groothengel