Ik wil wel maar…

Vorige week bracht de landelijke klimaatprotestdag in Den Haag veel scholieren op de been. Op het Malieveld kwamen de spijbelaartjes bijeen en toonden hun ongenoegen over het klimaatbeleid. Voor slingerkontje Jetten en snotneus Klaver was geen plek op het podium. Het moest hún dag worden, de dag van de bezorgde jeugd. De eerste generatie die last gaat krijgen van de klimaatverandering en de laatste generatie die er nog iets aan kan doen.

En natuurlijk hebben de jeugdige actievoerders ook meneer Kremers geïnspireerd. Wat kan ik doen om meer klimaat neutraal te worden? Wat kan mijn bijdrage zijn aan een betere leefomgeving voor de volgende generaties? Vol goede moed ben ik het hele weekend aan de slag geweest met het opvragen van tientallen offertes om ons huis bijna helemaal zelfvoorzienend en CO2-neutraal te krijgen. En om maar direct met de deur in huis te vallen, ik schrok me het apezuur.

De aanschaf van een warmtepomp €11.000, €9100 voor zonnepanelen, €3500 zonneboilertje, ruim €3000 voor spouwmuurisolatie, €1250 om het dak te isoleren, €2500 voor een pelletkachel en een slordige €2500 om ook de vloer te voorzien van isolatie. Al met al een beste €31.000 en dan praat ik nog niet eens over de bijkomende kosten voor de installatie en het vervangen van het leidingwerk. Alle ramen vervangen door HR+++ driedubbel glas á €4250 en uiteraard gaan onze twee fossiele brandstof- slurpende auto’s de deur uit en komen er elektrische private-lease exemplaren voor in de plaats van €499 per stuk per maand.

Nou, daar zat ik dan met een Excel-bestandje voor m’n neus met onder de streep een bedrag van een slordige €35.000, laag aangehouden. De prijs van lekker elektrisch autorijden kwam neer op €12.000 per jaar en dat was in het goedkoopste koekblik wat ik kon vinden en waar het welvaarts-lichaam van ondergetekende eigenlijk ook niet fatsoenlijk in past, maar dat terzijde.
Natuurlijk krijg je aanschaf-subsidie op veel genomen maatregelen en bespaar je maandelijks ook een paar knaken…maar €35.000…goeie genade, d’r zijn maanden dat ik ze niet verdien.

Conclusie van het hele verhaal en het waarom het ook nooit van de grond gaat komen op deze manier: Het is simpelweg niet te betalen voor Jantje modaal. En oké, er zijn tal van projecten waar je geld kunt lenen tegen bijna 0% rente voor verduurzaming, maar betalen zal je.

Uiteindelijk heb ik besloten om de pelletkachel wél aan te schaffen en aan te sluiten op mijn centrale verwarming. De brandstofkorreltjes kosten me ongeveer €1000 per jaar. Dat afgezet tegen de €35.000 euro investering, zit ik er voor de komende 35 jaar weer warmpjes bij. En dat is de volgende conclusie; het loont voor geen meter in bestaande woningen.

Ik ga nu eerst lekker twee weekjes op vakantie van de opbrengst die het mij opgeleverd heeft om al die investeringen niet te doen. €35.000, hoe krieg ik ze nog op…Tot 5 maart!

Namens Niels,

een fijne dag…

Gerelateerde berichten

  • Johan Derksen-tje…18 augustus 2020 Johan Derksen-tje… Een bijzondere zomer en dat was het. Weken vrij voor de boeg zonder er vooraf echt een invulling aan te hebben geven. Het risico van zo’n loze tijd vrij in het vooruitzicht is dat je gaat […]
  • In het teken van 2019…17 december 2019 In het teken van 2019… We zijn bezig met de laatste loodjes van het jaar 2019. Volgende week staan de tafels weer barstensvol vol met lekkernijen en de heerlijkste dranken. Maar voordat het zover is, en of we […]
  • DUURzaam…4 december 2018 DUURzaam… Nederland is in de ban van het milieu. Het akkoord van Parijs in 2015 en de aanstaande klimaattop in Polen. Inderdaad Polen, het land waar ze nog nooit gehoord hebben van vloeistof dichte […]
  • Entertainment doeleinden…11 februari 2020 Entertainment doeleinden… Het was een duur weekendje voor de verzekeringsmaatschappijen van Nederland. Zondag waren de weersomstandigheden uitermate geschikt om een beetje achterstallig onderhoud aan het huis te […]
  • Zweven…14 maart 2017 Zweven… Een divers belegen boterham qua nieuws in het Goorse de afgelopen week. Van een bedlegerige oplichtster die opgepakt wordt tot aan een exhibitionist op oma-fiets en natuurlijk de nep-Kamer […]