Koninklijke Loer…

Op de dag voor Koningsdag is de traditionele “lintjesregen”. Ook dit jaar is onze Hof weer een aantal leden- en ridders in de Orde van Oranje Nassau rijker. Diverse burgemeesters in den lande spraken de woorden : “Het heeft zijne Majesteit de Koning behaagd…” Mensen worden terecht geroemd voor hun belangeloze inzet als vrijwilliger voor de samenleving. Vele burgervaders en moeders onderstrepen het belang van het uiterst nuttige werk wat deze mensen doen en roepen iedereen op om óók vrijwilliger te worden.

Het is belangrijk om leuke activiteiten te organiseren waarbij vrijwilligers de lijm vormen in de maatschappij en als startmotor fungeren van de economie. Dat klinkt natuurlijk allemaal heel mooi en is ook lekker makkelijk zeggen. De werkelijkheid is echter een stuk weerbarstiger.

De laatste twee weken scande ik elke dag het nieuws op opvallende zaken. Zo las ik dat het Koningsdagfeest in Bennekom niet door ging bij gebrek aan vrijwilligers. Verderop lees ik dat de Goorse stichting LOER, organisator van het paasvuur en de Goorse avond, ter ziele gaat en zichzelf opheft. De reden hiervoor was verpakt in een net diplomatiek jasje, maar iedereen weet natuurlijk donders goed wat de werkelijke reden is waarom LOER de jas aan de wilgen heeft gehangen.

Het is voor zulk soort organisaties gewoonweg niet meer te doen om maatschappelijke activiteiten te organiseren. Een paasvuur mag wel, maar de vrijwillige organisatie is hoofdelijk aansprakelijk voor elk schadegevalletje. Vergunning-technisch moeten gecertificeerde beveiligers aanwezig zijn, die doorgaans niet vrijwillig werken, en het vrijwel onmogelijk maken om quitte te spelen qua kosten. Hetzelfde geldt voor een goed verkeersplan compleet met verkeersregelaars en deugdelijke wegbewijzering.

Hekken, tapwagens, rijplaten en WC-units moeten voldoen aan de strengste eisen en moeten een keuring ondergaan. Waar men vroeger genoeg had aan één A-4tje voor de organisatie van een heel zeskamp is er nu alleen al één ordner vol papier nodig om een draaglast-indicatie te kunnen overleggen voor enkel het klimrek. Bij warme dagen moet de organisatie over een hitteplan beschikken en moeten dure crowdmanagement-bureaus ingehuurd worden om mensenstromen in veilige banen te leiden. Waar grote commerciële festivals flesjes water verkopen voor vier euro zonder dopje, wordt de vrijwillige organisatie daarentegen verplicht om gratis waterpunten aan te bieden. Uiteraard moet dat water van de hoogste kwaliteit zijn en moet de pomp een certificaat hebben en door de GGD getest zijn.

Hulde aan de vrijwilligers en lang leve de organisaties die al deze moeite nemen om voor ons iets moois te organiseren. Niets meer dan dank en begrip aan de organisaties die er uiteindelijk voor passen en stoppen. We gaan ten onder aan regelzucht en bangmakerij. Bedankt voor maar twee avonden afterparty op het Sterplein tijdens Schoolfeest in plaats van vier. Bedankt aan degene die ons deze LOER heeft gedraaid. Bestaande vrijwillige organisaties faciliteren en in de praktijk uitdragen dat je ze belangrijk vindt, zou meer koninklijk zijn dan de hypocriet wervende praatjes van een burgemeester die we te horen krijgen tijdens het opspelden van lintjes…

Namens Niels,

een fijne dag…

Gerelateerde berichten

  • Einde Paasvuur op Roelofsenterrein lijkt in zicht15 juli 2017 Einde Paasvuur op Roelofsenterrein lijkt in zicht Het Goorse Paasvuur zal in 2018 nog wel op het zogenoemde Roelofsen-terrein worden gehouden maar wat daarna gebeurt, is nog ongewis. De grond aan de Deldensestraat is, al jaren geleden, […]
  • Aan een maagd vragen hoe je moet …24 oktober 2017 Aan een maagd vragen hoe je moet … En weer is er een stukje puur Goor slachtoffer geworden van de spreekwoordelijke sloophamer. De Goorse avond is niet meer. Na jaren van afnemende nathalzen heeft stichting LOER de stekker […]
  • Twee emmertjes water halen…19 juni 2018 Twee emmertjes water halen… Vorige week was het de week van d’r op of d’r onder. Duizenden leerlingen in het voortgezet onderwijs kregen te horen of ze hun fel begeerde diploma hadden behaald of dat er toch een […]
  • Met grote golven…3 september 2019 Met grote golven… De afgelopen vakantieweken volgde ik het nieuws via diverse nieuws-appjes op mijn telefoon. Vanaf ons balkonnetje, bij een mooi resort ergens in Spanje aan de kust, kwam het nieuws […]
  • -Plaats Titel-18 december 2018 -Plaats Titel- Hoe lees je het nieuws? Hoe interpreteer je nieuws? Wat sla je er van op en wat verdwijnt direct weer van je harde schijf? De mate van de hoeveelheid die blijft hangen, ligt erg aan de […]