10 jaar Sof van Twente

Het was allemaal zo goed bedoeld. Maar tegelijkertijd schuurde het aan alle kanten. Een feestje terwijl er niets te vieren is. En dus voelde iedereen zich er eigenlijk ongemakkelijk bij. We bestaan 10 jaar. Maar wat bestaat er eigenlijk? We vierden het jubileum van een op papier bedachte gemeente. Ergens in een vergaderkamer in Den Haag werd onze nieuwe woonplaats geboren. Met politici en ambtenaren als ouders die waarschijnlijk nog nooit gehoord hadden van Stokkum. Of Elsenerbroek.

De politie en de brandweer deden hun stinkende best. Het Schoolfeestplein was gezellig ingericht. Er werd volop gezongen en muziek gemaakt. Maar een echt feest werd het nooit. 10 jaar Hof van Twente heeft de inwoners van de verschillende kernen niet dichter bij elkaar gebracht. Integendeel zelfs. De argwaan is alleen maar gegroeid. Waarom moet er miljoenen naar een kunstproject in Diepenheim, is de grote vraag in Goor. Waarom wel geld steken in het Goorse centrum en niet bij ons in Markelo? Om over Delden nog maar te zwijgen. De gemiddelde Deldenaar haalt letterlijk de neus op voor het gepeupel uit Goor en de boeren uit Markelo, Hengevelde en Bentelo. 

Ben ik tegen fusies? Nee. Ambtenarenapparaten kunnen prima worden samengevoegd. Bundeling van kennis, prima.  Of het ook zoveel geld heeft opgeleverd als ons destijds werd voorgespiegeld waag ik trouwens te betwijfelen. Is die ene grote gemeente nou werkelijk zoveel goedkoper als de vijf afzonderlijke? Maar goed, we zitten nu éénmaal opgescheept met die gemeente die eigenlijk alleen in theorie bestaat. Da’s dan wel weer een grappig idee. Niemand zegt dat-ie woont in de Hof van Twente en toch bestaat het. Alleen op navigatiesystemen dan, op verkeersborden zoek je tevergeefs.

Minder koddig, zelfs ronduit belachelijk, is het gegeven dat we politiek bestuurd worden door vijf eilandjes. Het belang van de eigen kern weegt voor de democratisch gekozen raadsleden het zwaarst. Logisch ook, want anders waren ze niet gekozen. Iemand die de verkiezingen ingaat met de slogan: Hup, Hof!, kan net zo goed direct op de gang in z’n eentje gaan zitten vergaderen. Ook in de raad is het Hof-gevoel ver te zoeken. Wat dat betreft is het dan wel weer een prima afspiegeling van de lokale maatschappij. Die moet er namelijk ook niets van hebben.

Het zal wel niet kunnen, of een te mooie droom zijn. Maar waarom kunnen de vijf gemeenten niet politiek afzonderlijk opereren en ondersteund worden door één ambtenarenapparaat? Want verder dan nu kunnen burgers en lokale overheid niet uit elkaar staan. Als iets duidelijk is geworden na 10 jaar Hof van Twente, is het dat.

Bert Schabbink