He’j vandage al in de bokse e pist…

Hoe gaan we de komende dagen het hoofd koel houden? De weersverwachting liegt er niet om en het kan misschien wel eens de warmste editie ooit worden van het Goorse Schoolfeest. Ik kan me herinneren dat het een aantal jaren geleden ook zo warm was. Het regende condens in de tente. Op zondagmiddag rolden de bouwers van onze optochtwagen af, bevangen door de hitte.

Het loopgroepje voor de wagen zette de optocht voort zonder de grote wollen mutsen en maskers waarachter de temperaturen opliepen tot in het rode. Onze chauffeur kreeg blaren op z’n voeten van de hitte die van het motorblok afkwam. De legerkisten aan z’n voeten lieten op sommige plekken gewoon smeltplekjes zien. “Gewoon vedan jaag’n”, wat een held!

Op de route hadden veel aanwonenden tuinslangen klaar gelegd voor de nodige verkoeling. Ook werden ons overal koele blikjes fris aangeboden en hier en daar kregen we zelfs een lekker waterijsje. Man, wat kunnen ze je dan blij maken met zo’n simpel kinderraketje. Uit het zicht klokten we even snel een ijskoud flesje gerstenat achterover. Laat de jury het niet zien dat je alcohol drinkt tijdens de optocht, op straffe van forse puntenaftrek. Die aftrek hadden we overigens sowieso altijd al te pakken bij de opstelling aan de Irisstraat. En dat al vóórdat onze wagen een meter gereden had. Stelletje nathalzen.

Het weer heeft een grote invloed op de optocht. We hebben er jaren bij gehad dat de regen met bakken uit de lucht kwam vallen. Het begon op te klaren aan het einde van de middag als we de wagens, compleet doorweekt, terug in de Schoolfeestloodsen manoeuvreerde. We hadden letterlijk geen droge naad meer aan het lijf en blauwe lippen van de kou. Ook toen stonden de routebewoners ons bij met iets “sterkers” om weer een beetje warm te worden. Grote klasse!

Bij warm weer schuilt het gevaar van oververhitting maar bij regen en kou zijn er ook meer dan genoeg gevaren waar je rekening mee moet houden. Een aantal jaren geleden hadden we een paar schuimapparaten op onze wagen gemonteerd. Het moest sneeuw voorstellen tijdens de Olympische spelen bobslee rijden. De apparaatjes moest ik bedienen door op een klein rood knopje te drukken.

Ik had in iedere hand zo’n knop en drukte ze tegelijkertijd in. Wat volgde was een enorme klap, alles ging uit, aggregaat in storing en meneertje Kremers lag languit gestrekt. Door de regen waren de apparaten nat geworden. Elektriciteit en water gaan nu eenmaal niet zo goed samen en zorgen voor vuurwerk. Het zorgde er trouwens ook voor dat ik de rest van de optocht verder moest met een nat kruis. Tot op de dag van vandaag krijg ik ieder jaar aan de start van de optocht de vraag: “He’j vandage al in de bokse e pist?” Loeders!

Volgende week slaat ”Namens Niels” een keertje over i.v.m. geestelijke incompetentie. Aw mekaar ziet, drinkt wie d’r ene!

Namens Niels wens ik jullie allemaal een super weekend!

Gerelateerde berichten

  • Johan Derksen-tje…18 augustus 2020 Johan Derksen-tje… Een bijzondere zomer en dat was het. Weken vrij voor de boeg zonder er vooraf echt een invulling aan te hebben geven. Het risico van zo’n loze tijd vrij in het vooruitzicht is dat je gaat […]
  • Bier drinken en kut roepen…30 juni 2020 Bier drinken en kut roepen… Een bijzondere gewaarwording was het. Het laatste volle weekend van juni zonder Schoolfeest. Met weemoed reed ik afgelopen weekend langs de weide. Waar in plaats van het heiligdom der […]
  • Hufterigheid…29 september 2020 Hufterigheid… Volgens mij hebben we allemaal wel eens een 'baaldag' op het werk. Dat je denkt: “Wat doe ik hier!” Dat je er helemaal klaar mee bent en dat je het liefst in een hyperslaap gaat. Meestal […]
  • Marlon…29 oktober 2019 Marlon… Onlangs moest ik onder het mes voor een operatie. Het was voor mij de eerste keer dat ik opgenomen werd in een ziekenhuis. Buitenom een controle en een keer een spuitje was dat tot dan […]
  • Bitte…11 juni 2019 Bitte… Het was een relaxed weekendje. Pinksteren met mooi weer lokt altijd om erop uit te gaan. In Goor en omgeving werden genoeg activiteiten georganiseerd om even te ontsnappen aan de […]