Kampeeroplichter laat spoor van vernieling achter in Goor

De politie waarschuwt voor een ‘kampeergrage’ oplichter, die sinds deze week actief is in Goor en omgeving. De man doet zich voor als potentiële koper voor een tweedehands caravan of camper, maar als hij eenmaal de identiteitsgegevens van de verkoper los heeft weten te peuren, slaat hij harteloos toe. Als de gegevens zijn uitgewisseld brengt hij de verkopers in diepe problemen. De politie legt hieronder uit.

De oplichter struint volgens een politiewoordwoordvoerster namelijk advertenties af naar caravans of campers, die in de regio Midden-Twente te koop worden aangeboden.

De kandidaatkoper doet vervolgens een droombod. Als de verkoper toehapt, vraagt de tegenpartij om het gesprek telefonisch voort te zetten. Om vertrouwen te winnen, stuurt hij een kopie van zijn bankpasje en ID-bewijs. Vervolgens zegt hij graag te willen weten met wie hij zaken doet en vraagt de verkopende partij daarom hetzelfde te doen. “Maar dan begint dus de ellende”, aldus een agent van de politie Goor-Haaksbergen.

De oplichter gebruikt de persoons- en betaalgegevens van de caravanverkoper voor identiteitsfraude. “Hij koopt daarmee allerlei spullen via webwikels. En vervolgens krijgen we dus ook weer te maken met deze gedupeerden, die zich als slachtoffer bij ons melden. Ook uit andere delen van het land. Dit verspreidt zich als een olievlek.”

Onduidelijk is hoe vaak de ‘caravanoplichter’ intussen al heeft toegeslagen. “Maar we weten wel dat het sinds deze week echt aan de lopende band gebeurt. We willen het publiek daarom waarschuwen extra alert te zijn en vooral geen kopieën van bankpasjes en identiteitskaarten toe te sturen. Als iemand iets wil kopen, heeft die persoon dergelijke documenten niet eens nodig.”