Gebakken spons: Pur, gal of zwam…

Er kwamen veel reacties op de meldingen van de vondst van ‘gebakken sponzen’ op diverse plekken in Goor. Deze in vet gebakken sponzen om honden en katten het leven ‘zuur te maken’ blijken in veel gevallen toch een ‘broodje aap’-verhaal. Zo is op te tekenen uit de monden van diverse dierenartsen. We kregen ook een verhelderende ingezonden mail van Elzo Smid. Hij geeft aan dat de ‘gebakken sponzen’ in de meeste gevallen zogenoemde ‘aardappelgallen’ zijn, nesten van de Aardappelgalwesp die rond deze tijd uit eikenbomen vallen. Ook zegt hij dat purschuim vaak wordt aangezien voor gebakken spons. Hieronder zijn ingezonden mail.

Gebakken spons…

De zogenaamde gebakken spons zijn aardappelgallen, de ‘nesten’ van de Aardappelgalwesp. Die vallen rond deze tijd uit de eikenbomen. Mensen weten tegenwoordig niet meer wat ze tegenkomen tijdens een wandeling. Gebakken spons komt niet voor, het is altijd wat anders.

Op de eerste plaats staat (inderdaad) oud purschuim, aardappelgallen op de 2e plaats. Vlokkenschuim (gekleurd schuimrubber) staat op de derde plaats.

Er is geen dierenarts die ooit een geval van gebakken spons in de praktijk heeft gehad en waarschijnlijk zijn eventuele gevolgen voor een hond ook niet zo drastisch als in het broodje aap-verhaal verteld wordt.

Nu iedereen zwerfvuil, gallen en zwammen op Facebook gooit als ‘gebakken spons’ is er natuurlijk wel vroeg of laat een puber die het echt gaat uitproberen…..

Meer info via https://www.facebook.com/gebakkenspons

Elzo Smid