Oude tijden herleefden dankzij een ongeluk op de snelweg. Maar wel tijden waaraan geen enkele Gorenaar met plezier terugdenkt. De A1 (voor de ouderen onder ons: de E8) liep ineens weer door Goor. Alles met vier of meer wielen klonterde samen en zorgde voor een ongekende chaos. Ik, en met mij velen, maken het helaas dagelijks mee.
Nog niet zo heel lang geleden vloog in een Volendams café een kersttakje in de brand. Het eerste vlammetje werd uiteindelijk de cafebrand. Met fatale gevolgen. Maatregelen volgden snel. Je was nog net geen moordenaar als je kerstversiering ophing. Ik ken niet veel landen waar brandwerende kerstverlichting verplicht is.
Laten we dit nou eens doortrekken naar het verkeer op onze snelwegen. Dag in, dag uit gebeuren de meest vreselijke ongelukken. Met heel vaak vrachtwagens in de negatieve hoofdrol. Of ze hebben pech, of ze scharen, of ze verliezen lading, of ze rijden tegen anderen op, of de chauffeur is dronken, altijd wat. Ik schat dat het aantal doden daardoor vele keren hoger is dan destijds in Volendam. Maar concrete maatregelen: ho maar!
Even terug naar de oorzaak van het ongeluk. Vrachtwagenauto 1 ramt vrachtauto 2, die op de vluchtstrook staat geparkeerd. Heb je dan een rijbewijs? Of een papiertje gewonnen in de verloting? Laat ook maar. Gevolg: een complete regio in chaos. En topdrukte bij tankstation Hoek. Want dat moet je de chauffeurs van tegenwoordig wel nageven. Het onderscheid tussen een verkeerslicht en een voorrangsbord kennen ze niet, maar een gehaktbal ruiken ze op kilometers afstand.
Iedereen die dagelijks over de A1 rijdt zal het weten: het is vol. En heel vaak te vol. Er is geen ruimte meer voor vrachtverkeer en forensenverkeer tegelijkertijd. Eén van die twee zal in de nabije toekomst moeten wijken. Komt nou niemand op het idee om die vrachtwagens in drukke tijden van de weg te halen? Te beginnen op de spitstijden: van 7 tot 9 ’s morgens en van 4 tot 6 ’s middags. Wegwezen met die bende. Jan met de Pet moet naar het werk of naar huis. Laat een planburo de kosten en de baten maar eens tegen elkaar afwegen. En dan uiteindelijk naar een situatie toe waarbij grote vrachtwagens alleen ’s nachts van overslagpunt naar overslagpunt mogen rijden. Ook met de bouw daarvan moet in Goor rap een begin mee worden gemaakt. Laden en lossen zoveel mogelijk buiten Goor! Of ’s nachts.
De kolossale vrachtwagens moeten verdwijnen uit woonkernen, net als de bedrijven trouwens die daar afhankelijk van zijn. Ooit werd ‘Goor in de Bocht’ opgericht omdat de E8 in Goor teveel slachtoffers maakte. Kinderen werden doodgereden. De geschiedenis is dichtbij een herhaling. En dan niet zeggen dat we niet gewaarschuwd waren.
Bert Schabbink