Voor het goede doel…?

Alles draait om geld en alles kost geld. Als je na een week hard bikkelen op vrijdagavond op de bank ploft, heb je naast je verdiende loon ook weer een paar honderd euro bijgedragen aan de staatskas van Nederland B.V. Ga je naar de supermarkT om iets lekkers te kopen voor in het weekend, betaal je 21% belasting op alles wat je koopt. Dat ritje met de auto naar de winkel was ook niet voor niets, want je mag ieder kwartaal wegenbelasting overmaken. En de benzine waar dat motortje zo fijn op loopt bestaat ook voor meer dan de helft uit belastingen.

Weet u nog de invoering van Diftar? 1 Januari 2017 werd dit gedrocht van een systeem ingevoerd. De bedoeling was dat er meer gescheiden afval aangeboden zou worden en dat de totale afvalberg in onze Hof minder zou worden. Nou, dat is ook het geval geweest. We produceren met elkaar een stuk minder restafval.

Weet u ook nog dat u vroeger op school het principe van vraag en aanbod leerde? Bij Diftar gebeurt er iets heel raars. We bieden ieder jaar per huishouden minder afval aan, maar we moeten er ieder jaar wel meer voor betalen. Sinds de invoering is het alleen maar duurder geworden. Volgend jaar gaat de OZB, Ontroerend Zaak Belasting, met maar liefst 13,1% omhoog. Daarentegen wordt een potje kleien op het toilet 25 euro goedkoper, maar vanaf 2021 gaat dat ook weer met vijf euro per jaar omhoog. We krijgen dus vijf jaar belastingkorting op schijten uit eigen doos.

Wanneer deze gelden ook echt ten gunste zouden komen van ons milieu en leefomgeving, zou ik de laatste zijn die hier ook maar één kritisch woord over rept. De waarheid is echter dat onze gemeente u en mij gebruikt, over de rug van het milieu, om haar jaarbegroting sluitend te krijgen.

De absurde belasting betalen we helemaal niet voor de kosten van afvalverwerking of waterzuivering maar bijvoorbeeld om gaten te dichten in zorgverlening of voor wie zou het zeggen mooie mozaïekbankjes in het centrum. Ik snap steeds beter de term “Diftar-maffia” die ik zo hier en daar voorbij zie komen.

We worden echt uitgeknepen tot en met onder bangmakerij van de vele klimaatgekkies die Nederland ondertussen rijker is. Het heeft allemaal geen ene bal meer te maken met het milieu, het gaat gewoon lekker ordinair over geld. En dan met name over hoe uw zuur verdiende euro zo snel mogelijk in de zakken kan rollen van de overheidsrovers.

Ik ben er klaar mee. Papier en plastic gaat de brandton in, groenafval begraaf ik en restafval gaat eens in de twee maanden naar Ter Horst. Weg met die stinkende gemeentebakken naast m’n deur. Scheelt me een paar honderd euro per jaar. Zo dat is fijn, eindelijk eens een bijdrage aan mijn eigen goede doelen bankrekening die ik vervolgens kan gaan gebruiken voor échte besparingsmaatregelen.

Namens Niels,

een fijne dag…

Gerelateerde berichten

  • Winnaar…6 maart 2018 Winnaar… Gisteren verjaarde ik. Weer een jaartje erbij en daarmee staat de teller op 39. Vroeger was je verjaardag een dag waar je weken naar uit keek, waar je nachten niet van kon slapen. Het was […]
  • Snapt ze ut noe neet of…8 maart 2016 Snapt ze ut noe neet of… Ik ben niet echt een twitteraar, maar zo af en toe koekeloer- en surf ik eens langs verschillende mensen die hun “tweetjes” de wijde wereld in sturen. En dan kom ik soms dingen tegen […]
  • Buiten proportie ziek…13 maart 2018 Buiten proportie ziek… Afgelopen weekend werd ik gebeld in de auto. Normaal gesproken neem ik nooit op tijdens het rijden. Dit was zo’n telefoontje die ik echt even moest nemen. Ik hou het kort. Ik ben bewust […]
  • Onrenderende kiloknaller…14 mei 2019 Onrenderende kiloknaller… De laatste weken was er veel te doen rondom afval en de scheiding ervan. Ook over de verwerking en de stank die dat teweeg brengt was rumoer. Afval verwerken kost geld en als het gaat om […]
  • Verantwoord ondernemen…28 november 2017 Verantwoord ondernemen… De donkere dagen voor Kerst breken weer aan. In het donker naar het werk en in het donker weer naar huis. Onder begeleiding van typische Kerst bloedangel muziek, zoals “All I want for […]