Tolhuisje nu definitief verleden tijd

De Stichting Historisch Goor en de lokale PvdA hebben er jaren voor gestreden maar heeft het historische tolhuisje aan de Markeloseweg, waarschijnlijk de enige die de regio nog rijk was, niet kunnen redden. De grond is verkocht en de slopershamer doet zijn werk om ruimte te maken voor nieuwbouw waarmee deze week weer een stukje Goors Historie definitief uit het straatbeeld is verdwenen.

Foto: Carel Groothengel

Eeuwen werd er tol geheven ten behoeve van het onderhoud van de zogenaamde Bandijk door ‘De Commissarissen tot den Straatweg van Deventer naar Oldenzaal’. Het pand werd veelal bewoond door tolgaarders en brievenbestellers en vernieuwd in 1825. In 1912 werd de woning herbouwd en eigendom van de familie Jannink die het pand in 1955 aanzienlijk vergootten en verkochten het aan jachtopziener Jan Hendrik Klein Nagelvoort. Deze vererfde het in 1963 aan zijn zoon de smid Hendrik Jan Klein Nagelvoort.

Tolhuisje in 1935 (archief: Emmie Vulker)
Tolhuisje na de verbouwing

Gerelateerde berichten

  • De witte panden zijn verdwenen…11 januari 2018 De witte panden zijn verdwenen… Na vandaag is er dan echt niets meer over van de witte panden in de Hengevelderstraat tegenover de Petrus en Pauluskerk. De slopershamer heeft zijn werk gedaan en daarmee is weer een […]
  • Goor had in 116 jaar geleden al een zwembad…10 augustus 2019 Goor had in 116 jaar geleden al een zwembad… Een mooi verhaal op de site Mijn stad, mijn dorp van Jan Poortman van de stichting Historisch Goor. Hij verzamelde tal van documenten waaruit blijkt dat er al in het jaar 1898 al […]
  • De Grotestraat voor het bombardement…29 januari 2017 De Grotestraat voor het bombardement… De wand met grote prenten die het verleden van Goor laten zien in het Goorse centrum trok deze week al veel bekijks. Het leverde mooie gesprekken op en het wierp ook vragen op als 'Hoelang […]
  • Toen de Sint nog met de trein kwam…17 november 2018 Toen de Sint nog met de trein kwam… Met de intocht van Sinterklaas, morgen in de Goorse haven, in het vizier, kijken wij al even traditioneel terug naar vervlogen tijden in het archief van de stichting Historisch Goor. […]
  • Oald Goor: ‘Luna park’19 juli 2018 Oald Goor: ‘Luna park’ Het is komkommertijd en dus reden om voor de Oald Goor-redactie weer eens in de koffer met oude prenten te duiken.¬†Vandaag kwamen we deze kiekjes tegen uit de Tweede Wereldoorlog. In de […]