Nepnieuws

Carel Groothengel, die regelmatig op deze site zijn licht werpt op lokale zaken, is ook een fanatiek volger van de raadsvergaderingen in het gemeentehuis en schaduwfractielid van de PvdA. Hij was ook aanwezig tijdens de raadsvergadering waarin de voorgestelde begroting werd besproken. Daarin werd met name gediscussieerd over de bezuinigingen voor verenigingen en in de zorg. Daarover gaat onderstaande ingezonden brief. (via lees meer)

Deze week op de publieke tribune een vermakelijke discussie gevolgd tijdens de begrotingsraad. De oppositie reageerde vooral op de PvdA omdat deze al tijdens de Kadernota 2020 een voorstel had ingediend die de bezuinigingen simpel gezegd voor één jaar teniet zou doen voor verenigingen en zorg. Dit voorstel is door CDA en VVD ondersteund omdat verwacht wordt dat het Rijk toch met extra middelen zal komen voor de zorg.

D66 in de Hof van Twente treedt in de voetsporen van president Trump. Alice Olde-Reuver of Briel betichtte de Partij van de Arbeid van het verspreiden van nep-nieuws. Nou vertrouw ik de uitvinder van deze term niet zo dus maar eens aan de slag met de feiten. Vraag 1: Zit er in de begroting van de gemeente een bedrag voor de uitvoering van het verkeersveiligheidsplan Markelo? Antwoord: Ja er is € 250.000,00 extra opgenomen in deze begroting.

Wat willen de oppositiepartijen D’66, GB, SP en GroenLinks? Die stellen voor om deze dekking terug te brengen tot 0. Als het amendement van die partijen zou worden aangenomen dan kan dat plan niet door gaan. Geven deze oppositiepartijen dan geen alternatieve dekking? Formeel niet want in dat geval hadden ze een motie moeten indienen om ergens anders de €250.000,00 vandaan te halen en dat deden ze niet.

Noemden deze partijen dan geen andere dekking? Ja, dat deden ze wel maar zeggen helpt niet. Je moet een ander besluit voorleggen aan de raad en dat deed men niet.

Hoe wilden D’66, GB, SP en GroenLinks ervoor zorgen dat er toch €250.000,00 beschikbaar zou komen voor het verkeersproject in Markelo? GB wilde dat doen door dat wat er dit jaar overblijft op de begroting, hiervoor in te zetten. D66 was op dit punt niet duidelijk. Die zei dat het in de toekomst wel bekeken zou kunnen worden.

Hoe reëel is het voorstel van de oppositiepartijen? In het geheel niet want je mag geen bedrag opvoeren in een nieuwe begroting waarvan je niet zeker weet of dat er straks wel echt is. En voor D66, GB, SP en GroenLinks geldt ook dat als de 4 miljoen die nu uit de reserve niet wordt ingezet er per 1 januari een tekort zal ontstaan van tussen de 2 en de 4 miljoen. Een eventueel overschot is dan veel dringender nodig voor andere bezuinigingen die er komen.

Kwamen de oppositiepartijen nog met andere voorstellen toen ze dit door hadden? Ja daar kwamen ze mee. De gemeente heeft een budget voor de ontwikkeling van de lokale economie. Daar willen deze partijen €250.000,00 uit halen. Is dat dan reëel? Nee, want in een eerdere raadsvergadering had de meerderheid daar al duidelijk nee tegen gezegd.

Geen feit maar gewoon mijn mening. Eigenlijk spelen deze partijen hier een spelletje. Ze waren het niet eens met de manier waarop er geld in deze begroting is opgenomen. Volgens deze oppositiepartijen had dat anders gemoeten. Maar eigenlijk komt het nooit voor dat je dan bij een begroting eerst geld weg haalt voor een project en dan er vanuit gaat dat partijen die daar echt op tegen zijn, jou je zin geven en alsnog besluiten om het geld ergens vandaan te halen waardoor er andere problemen in de begroting ontstaan. Feitelijk speelt men hier een spelletje over de ruggen van de mensen in Markelo.

Overigens is het ook goed om nog even te kijken of D66 zelf niet met nepnieuws kwam. De partij beweerde dat de meerderheid van de raad koos voor een dekking die ten koste van 4 miljoen die beschikbaar was voor duurzaamheid. Op de vraag of er niet op een andere manier 4 miljoen was gevonden voor duurzaamheid antwoordde D66 pas nadat de vraag vier keer was gesteld. Het antwoord was: “Ja dat is er maar niet op de manier waarop wij dat willen.”

Op de vraag wat D66 tegen had op de andere financiering van duurzaamheid om zo te voorkomen dat we per 1 januari al moeten bezuinigen op verenigingen en zorg gaf D66 als antwoord. Onze gemeente heeft al in vergelijking met andere gemeente zeer hoge leningen. Is dat zo? Nee juist niet. Gemiddeld hebben gemeenten in Nederland € 2000,00 schuld per inwoners terwijl dat in onze gemeente maar € 500,00 per inwoner is.
Ze gaf ook aan dat in de begroting stond dat het bedrag dat de gemeente nu leent niet zoveel geld in het laatje brengt dan wordt beweerd ‘want dat staat in onze begroting’. Klopt dat dan? Nee absoluut niet. De gemeente zou een duurzaamheidsproject realiseren maar een commerciële partij heeft dat ‘gepikt’ omdat er zoveel op dit soort projecten kan worden verdiend. Gewoon verkeerd gelezen.

D66 zei dekking te hebben voor de tekorten die ontstaan in de begroting als de 4 miljoen reserve niet wordt gebruikt zoals deze fractie wil. Klopt dat? Yvonne Nijhof van het CDA kwam met een zeer heldere vraag richting het CDA. “Kan D’66 één bezuiniging noemen? Ik vraag maar om één”. Er volgde een langdurig zwijgen. Het antwoord is gewoon nee. D66 maar ook GB, SP en GroenLinks hebben helemaal geen dekking gegeven en kiezen dus eigenlijk voor zeer forse bezuinigingen per 1 januari aanstaande. Of eigenlijk kiezen ze daar niet eens voor, men wil de begroting niet dekkend maken en dat zou tot een echte ramp leiden voor onze gemeente.

Verder constateerde Clemens Vlinkevleugel een aantal weken geleden dat de ‘PvdA toegetreden is tot de coalitie CDA en VVD in Hof van Twente’. Als je als partij oplossingen zoekt die voor de burger het beste zijn zoals de verkeerssituatie in Markelo en het voorlopig niet bezuinigen op verenigingen en zorg, dan doe je dat niet om ‘salonfahig’ te zijn of te worden, maar voor de burger. Als D66 een keer met het CDA en de VVD een voorstel maakt dan ben je gelijk geen oppositie meer? Als je het doet als D66 dan slaat het als een boemerang op je zelf terug.

Carel Groothengel,

volger van raadsvergaderingen