Vanaf volgend jaar geen paardenhandel meer tijdens de Paardenmarkt

De komende editie van de Goorse Paardenmarkt is de laatste editie waarbij nog levende dieren verhandeld zullen worden. Er komt in 2020 een ‘Paardenmarkt’ nieuwe stijl waarbij de paarden en aanverwanten wel centraal staan maar waarin er geen handel meer gedreven zal worden. Met name het dierenwelzijn en het teruglopen van de markt in de afgelopen jaren ligt ten grondslag aan deze beslissing. De ‘nieuwe’ Paardenmarkt moet een diervriendelijk evenement worden en activiteiten bevatten voor jong en oud en naast de lokale doelgroep ook interessant zijn voor een regionaal en landelijk publiek.

De Paardenmarkt ‘nieuwe stijl’ moet een diervriendelijk karakter krijgen

Naast het Schoolfeestplein vinden er vanaf volgend jaar ook (paarden-)activiteiten plaats in het centrum van Goor. Ate Brunnekreef, vertegenwoordiger van de organisatiegroep: “In overleg met alle betrokkenen hebben we een voorlopig programma opgesteld voor de nieuwe paardenmarkt. Die zal vanaf 2020 plaatsvinden in september, in plaats van in december. Dat komt beter uit in de jaarplanning van alle betrokkenen en is ook aangenamer voor de bezoekers.”

Ook burgemeester Ellen Nauta vindt dat er een kentering nodig is: “De Paardenmarkt Goor bestaat al meer dan 100 jaar. Het is een prachtige traditie die we als gemeente graag willen behouden. We zagen echter ook dat de kwaliteit van de Paardenmarkt de afgelopen jaren terugliep. Ook worstelen we met het dierenwelzijn rondom de Paardenmarkt.”

Een organisatiegroep met daarin vertegenwoordigers van de Stadsraad, Goor Collectief, de Stichting Historisch Goor, manege Snorrewind en de Reggehof, is in de afgelopen periode bezig geweest en kwam met dit voorstel voor een evenement waarin paarden op een positieve manier centraal staan. “Het voorstel is participatief opgesteld en springt in op de mogelijkheden die Hof van Twente biedt aan paardgerelateerd toerisme en recreatie. Bovendien vinden wij het belangrijk dat de traditie wordt omgevormd en voortgezet. Daarom zal de gemeente ook financieel een éénmalige bijdrage leveren aan opstart van de Paardenmarkt nieuwe stijl.” aldus Ellen Nauta.

Wie mee wil denken over het nieuwe evenement is welkom tijdens ‘Goor Borrelt’ op 26 november aanstaande vanaf 20:00 uur in de Reggehof. De invulling van de Paardenmarkt is dan één van de onderwerpen die avond.


Gerelateerde berichten

  • Paardenmarkt ‘nieuwe stijl’ blijft toch in december met mogelijk paardenhandel5 december 2019 Paardenmarkt ‘nieuwe stijl’ blijft toch in december met mogelijk paardenhandel De zogenoemde Goorse Paardenmarkt 'nieuwe stijl' blijft toch in december. Dit is besloten naar aanleiding van de vele negatieve reacties die er kwamen op het voorstel om het evenement […]
  • Veel kritiek op afschaffen paardenmarkt. Wat vindt u?21 november 2019 Veel kritiek op afschaffen paardenmarkt. Wat vindt u? Het afschaffen van de paardenhandel en het verplaatsen van het evenement naar september, wordt op diverse platforms hevig bekritiseerd. Met name het om zeep helpen van de eeuwenoude […]
  • Paardenmarkt van start14 december 2018 Paardenmarkt van start De Goorse Paardenmarkt is vanochtend rond vijf uur gestart toen de eerste paarden werden aangevoerd. Naast de handel in de edele viervoeters zijn er ook andere kramen met vooral eten […]
  • Zo oud als de weg naar Rome12 december 2018 Zo oud als de weg naar Rome Foekepotten en School- en Volksfeest zijn rijke en één van de oudste Goorse tradities met zelfs landelijke bekendheid. Maar de paardenmarkt in ’t Twentse Haagje heeft van oorsprong veel […]
  • Een Shitlander voor een appel en een ei…12 december 2017 Een Shitlander voor een appel en een ei… De basisscholen waren vroeg uit. Dagen van te voren verheugden we ons al op deze ochtend. We kregen warme chocomel en kniepertjes met slagroom. We kochten stiekem kindervuurwerk. Van die […]