Vanaf volgend jaar geen paardenhandel meer tijdens de Paardenmarkt

De komende editie van de Goorse Paardenmarkt is de laatste editie waarbij nog levende dieren verhandeld zullen worden. Er komt in 2020 een ‘Paardenmarkt’ nieuwe stijl waarbij de paarden en aanverwanten wel centraal staan maar waarin er geen handel meer gedreven zal worden. Met name het dierenwelzijn en het teruglopen van de markt in de afgelopen jaren ligt ten grondslag aan deze beslissing. De ‘nieuwe’ Paardenmarkt moet een diervriendelijk evenement worden en activiteiten bevatten voor jong en oud en naast de lokale doelgroep ook interessant zijn voor een regionaal en landelijk publiek.

De Paardenmarkt ‘nieuwe stijl’ moet een diervriendelijk karakter krijgen

Naast het Schoolfeestplein vinden er vanaf volgend jaar ook (paarden-)activiteiten plaats in het centrum van Goor. Ate Brunnekreef, vertegenwoordiger van de organisatiegroep: “In overleg met alle betrokkenen hebben we een voorlopig programma opgesteld voor de nieuwe paardenmarkt. Die zal vanaf 2020 plaatsvinden in september, in plaats van in december. Dat komt beter uit in de jaarplanning van alle betrokkenen en is ook aangenamer voor de bezoekers.”

Ook burgemeester Ellen Nauta vindt dat er een kentering nodig is: “De Paardenmarkt Goor bestaat al meer dan 100 jaar. Het is een prachtige traditie die we als gemeente graag willen behouden. We zagen echter ook dat de kwaliteit van de Paardenmarkt de afgelopen jaren terugliep. Ook worstelen we met het dierenwelzijn rondom de Paardenmarkt.”

Een organisatiegroep met daarin vertegenwoordigers van de Stadsraad, Goor Collectief, de Stichting Historisch Goor, manege Snorrewind en de Reggehof, is in de afgelopen periode bezig geweest en kwam met dit voorstel voor een evenement waarin paarden op een positieve manier centraal staan. “Het voorstel is participatief opgesteld en springt in op de mogelijkheden die Hof van Twente biedt aan paardgerelateerd toerisme en recreatie. Bovendien vinden wij het belangrijk dat de traditie wordt omgevormd en voortgezet. Daarom zal de gemeente ook financieel een éénmalige bijdrage leveren aan opstart van de Paardenmarkt nieuwe stijl.” aldus Ellen Nauta.

Wie mee wil denken over het nieuwe evenement is welkom tijdens ‘Goor Borrelt’ op 26 november aanstaande vanaf 20:00 uur in de Reggehof. De invulling van de Paardenmarkt is dan één van de onderwerpen die avond.