Sander Smit hekelt verbod paardenmarkt: “Een onzalig voorstel”

Goorse paardenmarkt verbieden? Een onzalig voorstel! Dit stelt het politieke dier Sander Smit in een open brief aan deze site.

Open brief:
Welke Gorenaar herinnert zich uit zijn jeugd niet de blijde geur van paardenmest, de sigaren van de paardenhandelaren en de poffertjes rondom Julianaplein, Voorstraat, Hengevelderstraat en Iependijk? Deze Goorse traditie op de tweede vrijdag van december (sinds anno Domini 1362) schaf je niet zomaar even met een ondemocratische pennestreek en eenzijdige, georkestreerde aankondiging in de media af.

Dit meer dan zes eeuwen oude Goorse immaterieel erfgoed is namelijk niet het bezit van dit selecte besloten gezelschap noch onderworpen aan hun particuliere ‘jaarplanning’ of die van de burgemeester. De kwaliteit van deze traditie uit onze volkscultuur kon de afgelopen jaren alleen maar zó ver teruglopen door de onverstandige verplaatsing van de paardenmarkt vanaf de aloude locatie én door de jarenlange (bewuste) verwaarlozing door het bestuurlijk circuit. Vorig jaar bleef zelfs ook de foyer van (openbare voorziening) De Reggehof plotseling potdicht voor paardenhandelaren, boerenorkest, verenigingen én de eigen bevolking. Salamitactiek van een kongsi? Moest deze traditie sterven? Waarom moeten paardenhandel en -markt volledig van het toneel verdwijnen? Een knieval voor doorgeschoten dierenactivisme? Voor handhaving van het dierenwelzijn hebben we in onze rechtsstaat op elke paardenmarkt deskundig toezicht door beëdigde dierenartsen van de NVWA, op objectief-wetenschappelijke basis zonder emotie. 

Samenwerken
Waarom werkt uitgerekend Stichting Historisch Goor blijkbaar mee aan het afschaffen van dit waardevol immaterieel erfgoed? Voor mij en donateurs onbegrijpelijk! Ik ben ervan overtuigd dat groots herstel van de Goorse Paardenmarkt gewoon mogelijk is. Als breed hippisch en kerstevenement op de traditionele datum middenin de Advent, door álle regionale en Goorse ondernemers te betrekken, mét paardenhandelaren, mét manegehouders, mét marktstands voor kerstverkoop, mét het lokaal onderwijs en alle schoolkinderen. Terug naar de aloude locatie! 

Voorkom dwaling
Én én is mogelijk. Verbreding zónder deze traditie na méér dan zeshondervijftig jaar om zeep te helpen. Hippische ondernemers uit de dirécte omgeving van Goor hebben hun medewerking al toegezegd. 

Dinsdagavond kan en mag niet het einde van de politieke discussie en het einde van dit immaterieel erfgoed van de Hof van Twente zijn. Laat het een begin van groots eerherstel worden. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald! 

Sander Smit, 

Inwoner van Goor en voormalig gemeenteraadslid van de Hof van Twente.