Snapt ze ut noe neet of…

Ik ben niet echt een twitteraar, maar zo af en toe koekeloer- en surf ik eens langs verschillende mensen die hun “tweetjes” de wijde wereld in sturen. En dan kom ik soms dingen tegen waarvan ik een soort ‘vieze smaak’ krijg. Het gevoel van: “Hè hè, dat kun je toch nagaan?” of “Je hebt het zelf in de hand gewerkt.” Zo kwam ik vorige week een tweet tegen van een van de wethouders van de Hof van Twente. Op Goorsnieuws.nl is daar ook een nieuwsitem over verschenen.

namens_niels

De wethouder ergerde zich over het afval wat illegaal gedumpt wordt naast de containers op het Weversplein. Om het visueel te maken had hij er een foto bijgeplaatst waarop te zien was wat mensen er allemaal neerkwakken en voorzien van zijn commentaar: “Snappen mensen ’t niet of is’t onwil”.

Laten we voorop stellen dat ik het ook ronduit asociaal en belachelijk vind als mensen zich op een dergelijke manier van hun afval ontdoen. Uiteindelijk moet dat toch opgeruimd worden en daar betalen we dan met z’n allen weer voor. Dit kunnen we ook zien aan de fijne aanslag van onze gemeente die vorige week weer op de mat viel. Wederom meer betalen aan gemeentelijke belastingen in vergelijking met vorig jaar. Grappig dat ze de belasting onder andere koppelen aan de waarde van mijn huis. Toch typisch dat ik elk jaar meer belasting moet betalen en dat mijn huis de afgelopen jaren alleen maar minder waard is geworden. Iedereen heeft crisis maar de gemeenten blijkbaar niet.

Maar goed, over dat illegaal dumpen van afval. Snappen de mensen het niet? Is het onwil? Ik denk dat we deze vraag net zo goed kunnen omdraaien en terug kunnen stellen aan de gemeente. Snapt de gemeente het nu echt niet of speelt er óók aan de Höfte een beetje onwil? Mag ik de dames en heren er aan helpen herinneren dat de bevolking van De Hof letterlijk uitgemolken wordt als ze hun afval willen wegbrengen naar de stort (waarvan mijn pasje nu zo langzamerhand wel van geblokkeerd is, denk ik). Mag ik helpen herinneren dat de gemeente het Diftar-systeem wil gaan invoeren en hier ook al een begin mee heeft gemaakt. In 2017 gaan we gewoon netto betalen voor elke keer dat je je grijze bakje met restafval aan de straat zet. Zal mij benieuwen of dan die gemeentelijke belastingen ook eens een keer omlaag gaan. Ik denk dat ik het antwoord op deze vraag al wel kan voorspellen.

Natuurlijk is dit alles geen reden om je rotzooi overal maar neer te pleuren, maar het is wel het gevolg van een bepaald beleid. Ik denk dat mensen best wel hun afval netjes willen wegbrengen als dat in redelijkheid kan, makkelijk is en vooral betaalbaar is. Op dit moment is het allerminst redelijk door zeer beperkte openingstijden en over de betaalbaarheid laten we het al helemaal niet hebben. Betalen is daar geen vraagprijs maar elke keer weer een prijsvraag.

Dus meneer de wethouder, verbaas u eens wat minder en doe er gewoon wat aan zodat het niet loont om illegaal troep te storten naast uw afvalcontainers. En voor de mensen die die hun zooi illegaal achterlaten voor de gemeentewerkers: Bedankt dat je hebt meegeholpen dat het bedrag op mijn te betalen acceptgiro dit jaar weer iets hoger uitvalt.

Namens Niels,

Nog een fijne dag…